DEN HAAG - De Haagse galeriehouder R. Dullaart, eind maart ontmaskerd als verkoper van vervalste schilderijen van Herman Brood, heeft een faillissementsaanvraag ingediend bij de rechtbank in Den Haag. Dat heeft zijn advocaat E. Pot donderdag bekendgemaakt.

De raadsman stelt dat het uitspreken van het faillissement slechts een formaliteit is door de dramatische financiële positie van zijn cliënt. Dullaart sloot zijn zaak enkele dagen na een uitzending van het SBS-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. "Na die uitzending kwamen er alleen nog maar mensen in zijn winkel die hun geld terug wilden. Daarom heeft hij de winkel maar gesloten", weet Dullaarts advocaat.

In het
tv-programma
Pistolen Paultje

Medewerkers van De Vries kochten een schilderij, geleverd met echtheidscertificaat, en toonden dit aan Koos van Dijk, manager van wijlen Brood, en een expert van veilinghuis Sotheby's. Beiden zagen onmiddellijk dat het ging om een (slecht gemaakte) vervalsing van het werk getiteld Texas. Ook het certificaat was vervalst. Dullaart vroeg 1800 euro voor het doek.

Precies hetzelfde werk, andermaal een vervalsing, betrokken de programmamakers van Wilking zelf, die te kennen gaf dat hij in zijn woning in Amsterdam een collectie van veertien Broods had staan. Nadat de koop was gesloten en de koper zich de volgende dag bij Wilking meldde met de mededeling dat het een vervalsing betrof, bedreigde Wilking hem met een pak slaag.

Dullaart heeft dertien Brood-schilderijen geleverd aan een expositie in Den Haag, die tot 6 maart liep. Op zijn beurt had Dullaart de doeken betrokken van Wilking. De raadsman van Dullaart stelt dat zijn cliënt te goeder trouw heeft gehandeld. "Hij heeft originele ideeën, maar is geen zakenman. Hij is er volkomen ingetuind. Ik heb hem geadviseerd dat hij maar beter een ander vak kan kiezen. Hij heeft de diploma's om les te kunnen geven op een school."

/LINK
Peter R. De Vries