AMSTERDAM - Burgemeester R. van der Mark van Vlieland ziet alle Waddeneilandbewoners binnen enkele jaren in een elektrische auto rijden. "De nieuwste generatie elektrische auto's rijdt geweldig. Ze zijn mooi, geruisloos, schoon en doen niet meer denken aan gehandicaptenauto's."

Op Vlieland en Schiermonnikoog worden nu al gewone auto's geweigerd, daarom passen milieuvriendelijke vervoermiddelen daar goed, vindt Van der Mark. "De nieuwe elektrische auto's accelereren goed en je kunt er 80 kilometer per uur mee halen", vervolgt de burgemeester zijn betoog in het Algemeen Dagblad.

"Voor het vaste land is het een nadeel dat ze na een afstand van maximaal 80 kilometer voor zes tot acht uur op een stopcontact moeten worden aangesloten. Maar voor een Waddeneiland is die afstand juist erg groot."

Subsidie

Ook de ondernemers in het Waddengebied zijn enthousiast. Vooral omdat de overheid steun heeft toegezegd, een kwart van de meerkosten wordt gesubsidieerd op voorwaarde dat de ondernemers voor 30 juni 25 auto's bestellen.

De elektrische auto's zijn in aanschaf wel gemiddeld twee keer zo duur als gewone auto's. Maar 'brandstof' is daarentegen weer erg goedkoop. Het opladen van de accu kost ongeveer 1 euro en is vrij van accijnzen.