DEN HAAG - Medewerkers van justitie in Nederland en Roemenië hebben begin april een internationale bende opgerold. De in totaal veertien aangehouden verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan handel in vrouwen, drugs, wapens en paspoorten.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag bekendgemaakt. In Den Haag werden twee mannen van respectievelijk en 30 jaar en een 26-jarige vrouw aangehouden. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft woensdag bepaald dat zij langer vast blijven zitten. In Roemenië werden nog eens elf personen aangehouden, onder wie de zoon van de 50-jarige hoofdverdachte.

De aanhoudingen werden verricht door justitie in Roemenië en door leden van het bovenregionale opsporingsteam Hefbrug, waarin de politiekorpsen van Utrecht en Haaglanden samenwerken met de marechaussee. Volgens het OM lokten de verdachten al ruim een jaar lang vrouwen uit voormalige Oostbloklanden naar Nederland om ze vervolgens aan het werk te zetten als prostituee.

Eerdere aangiften zette justitie op het spoor van de bende. In de nacht van 5 op 6 april werden op diverse plaatsen in Rotterdam en Den Haag huiszoekingen verricht. Daarbij werden munitie, een groot aantal paspoorten en een vuurwapen aangetroffen. In diezelfde nacht werd bij de Roemeens-Hongaarse grens een -jarige man aangehouden. De man probeerde drie geronselde vrouwen per bus naar Nederland te brengen. Daarna werden nog eens tien aanhoudingen verricht in Roemenië.