Het Nederlands elftal heeft op het WK de achtste finale bereikt door een 3-2 zege op Australië. Het spel van Oranje viel wel flink tegen in Porto Alegre.

Door het 2-0 verlies van Spanje later op de avond tegen Chili is Oranje net als de Chilenen zeker van de volgende ronde.

Nederland en Chili gaan maandag in het derde groepsduel tegen elkaar uitmaken wie er eerste wordt in poule B. Wereldkampioen Spanje en Australië zijn uitgeschakeld.

Het Nederlands elftal heeft voor de achtste keer op rij de groepsfase van het WK overleefd. Oranje strandde op WK's nog nooit in de groep.

Geschutter

Het spel van Oranje tegen Australië moet bondscoach Louis van Gaal wel zorgen baren. Australië was in een groot deel van de wedstrijd de sterkere ploeg in het Estadio Beira-Rio, maar dankzij de vedetten Robben en Van Persie en invaller Depay scoorde Nederland toch genoeg om het defensieve geschutter te compenseren.

Oranje had vooraf zelf uitgebreid gewaarschuwd voor de fysieke kracht van de tweede opponent in groep B, maar liet zich er toch door overrompelen. De Australiërs waren de sterkere in de persoonlijke duels en ook simpelweg alerter dan Oranje. Het 5-3-2-systeem waarin Van Gaal zijn team opnieuw liet beginnen, bleek tegen de Australiërs een stuk minder goed te werken dan tijdens de 5-1 winst op Spanje.

De Nederlandse verdedigers werden vaak al vroeg onder druk gezet en konden zich daar niet onderuit voetballen. De lange ballen waar Oranje zich zodoende in de eerste helft haast continu van bediende, waren meestal een prooi voor de kopsterke Australiërs.

Dankzij een klasseflits van Arjen Robben kwam Nederland na twintig minuten tegen de verhouding in toch op voorsprong. Met een fraaie lichaamsbeweging speelde de aanvaller zich rond de middenlijn vrij, waarna hij een bijna vrije doortocht had richting het Australische doel. Koelbloedig schoot Robben zijn derde treffer van het toernooi binnen.

Tegenvaller

Amper een minuut later stond het al weer 1-1 via een werelddoelpunt van Tim Cahill. De Australische aanvoerder volleerde via de onderkant van de lat een voorzet van Ryan McGowan ineens binnen. Stefan de Vrij, die al niet lekker in de wedstrijd zat, gaf Cahill net te veel ruimte.

Even later had het zelfs al 2-1 voor de 'Socceroos' kunnen zijn toen Mathew Leckie weer eens ruimte voor een voorzet creëerde op de rechterflank. Mark Bresciano mikte in kansrijke positie over.

Op slag van rust moest Oranje nog een tegenvaller incasseren. Bruno Martins Indi moest worden vervangen na een schop van doelpuntenmaker Cahill. Het bewoog Van Gaal er wel toe om alsnog te switchen naar het 4-3-3-systeem, met invaller Memphis Depay als extra aanvaller.

Vroeg in de tweede helft kwam Oranje eerst nog goed weg toen Leckie net voor hij kon scoren werd teruggefloten voor een lichte overtreding op Daley Blind. Na 54 minuten kon Australië toch de 2-1 laten aantekenen. Daryl Janmaat kreeg de bal in het eigen strafschopgebied ongelukkig tegen de hand, waarna Mile Jedinak de door arbiter Djamel Haimoudi toegekende penalty benutte.

Apathisch

Waar Australië vervolgens leek door te drukken tegen het bij fases apathische Nederland, daar stond het kort daarna toch weer gelijk. De Australische buitenspelval mislukte, waarna Depay na een handige actie Van Persie bediende. De aanvoerder schoot hard zijn derde toernooigoal binnen.

Cruciaal was vervolgens de enorme kans die de Australiërs lieten liggen om al snel weer 3-2 te maken. In de tegenaanval schoot Depay de bal langs de mistastende doelman Mathew Ryan. Spannend bleef het ook daarna, maar vooral doordat Oranje verzuimde de 4-2 te maken. De Australiërs hadden niet meer de kracht om nog een keer terug te komen en zijn afhankelijk van het resultaat bij Spanje - Chili om niet nu al uitgeschakeld te zijn.

Domper voor Oranje was naast het uitvallen van Martins Indi de gele kaart die Van Persie in de tweede helft kreeg. De aanvoerder is daardoor geschorst voor het laatste groepsduel.

Het Nederlands elftal heeft voor de achtste keer op rij de groepsfase van het WK overleefd. Oranje strandde op WK's nog nooit in de groep.

Bekijk beelden van feestende Oranje-fans:

Van Persie: 'Het tekent ons dat we zo goed terugkomen' I Van Gaal hekelt optreden arbiter tegen Australië I Sneijder: 'Het was een knokwedstrijd'