De Nederlandse hockeyers hebben zondag bij het WK het voorbeeld van de vrouwen niet kunnen volgen. Oranje verloor in de finale in Den Haag met duidelijke cijfers van titelverdediger Australië: 6-1.

Afgelopen januari won Nederland nog twee keer van Australië bij de Hockey World League Finals, maar in de eerste WK-finale tussen de beide ploegen verloor Oranje na een sterke openingsfase het initiatief en werd vervolgens in het vervolg van de partij overlopen door het powerhockey van de Australiërs.

Het betekende voor de 'Kookaburras' de derde wereldtitel na 1986 en 2010. De Nederlandse mannen, die de vrouwen zaterdag wel goud zagen pakken, wachten nog steeds op hun eerste WK-goud sinds 1998.

Voor de ploeg van Paul van Ass was het de eerste nederlaag dit toernooi. Australië won in de eindstrijd ook zijn zevende duel van dit toernooi.

Backhand

Oranje begon nog wel goed aan de finale en kreeg ook de eerste grote kans in de vijfde minuut, maar de inzet van Billy Bakker werd op de doellijn tegengehouden.

Het leverde wel de eerste strafcorner op, maar de inzet van Mink van der Weerden werd gestopt door Andrew Charter. Vlak daarna pushte de Nederlandse strafcornerspecialist bij zijn tweede poging in dezelfde rechterbovenhoek, en wederom stuitte hij op de Australische doelman.

Het gastland had een licht overwicht in de openingsfase en na veertien minuten leverde dat de openingstreffer op.

Jeroen Hertzberger omspeelde heel knap zijn tegenstander, liep de cirkel in en knalde de bal vervolgens met zijn backhand hard en laag in de hoek achter Charter voor zijn vierde goal van dit WK.

Bekijk de beelden:

Initiatief

Het fysiek sterke Australië was tot dan toe niet veel verder gekomen dan een push van Jamie Dwyer, die werd gered door Jaap Stockmann, maar na de 1-0 begon de ploeg van coach Ric Charlesworth meer druk te zetten op het Nederlandse doel en dat leverde al snel de gelijkmaker op.

Chris Ciriello pushte laag raak uit de eerste strafcorner voor de regerend wereldkampioen, zijn vijfde goal uit een korte hoekslag dit toernooi.

Bij de volgende poging van Ciriello stond Stockmann wel op zijn post, maar Australië had duidelijk het initiatief overgenomen en kwam via een snoeiharde backhand van Kieran Govers in de korte hoek op 2-1.

Koning

Eigenlijk voor het eerst dit toernooi viel het Oranje-publiek - onder wie koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters - even stil.
Nederland bleef ook in de slotfase van de eerste helft de onderliggende partij, maar de derde strafcorner van de Australiërs werd er uitgelopen door Seve van Ass.

De rust leek Oranje niet veel goed te hebben gedaan, want al na twee minuten in de tweede helft stond het 3-1. Glenn Turner rommelde de bal in twee pogingen achter Stockmann.

Afstraffing

De nummer twee van de Spelen van 2012 leek zo voor een bijna onmogelijke opgave te staan. Australië had tot de finale maar twee tegendoelpunten gekregen en bleef de betere ploeg.

Met nog 23 minuten te gaan leek het duel definitief beslist. Ciriello maakte uit een strafcorner zijn tweede van middag: 4-1.

Daarmee was de afstraffing voor Nederland nog niet compleet, want de specialist van Australië was uit de volgende korte hoekslag ook nog goed voor zijn derde goal van de wedstrijd en zijn zevende van het WK.

Oranje probeerde het in de slotfase nog wel, kreeg ook nog drie strafcorners op een rij, maar zag alleen dat Dwyer er aan de andere kant nog 6-1 van maakte.

Van Ass: 'Het zal wat tijd kosten om hiervan te herstellen' | Van der Horst: 'Verschil met Australië was wel heel groot' | Willem-Alexander: 'Trots op zowel mannen als vrouwen'