Door bezuinigingen van 2,5 miljard euro in de zorg zijn de afgelopen maanden al 11.000 ontslagen aangekondigd. Tot en met 2015 zullen daar echter waarschijnlijk nog eens 55.000 ontslagen bij komen.

Dat zegt directeur Aad Koster van Actiz, de werkgeversorganisatie in de zorg, tegen de NOS. Een woordvoerder van Actiz heeft de uitspraken van Koster bevestigd.

Volgens Koster worden vooral werknemers in de huishoudelijke zorg getroffen. Door de sluiting van instellingen verdwijnen echter ook andere banen. "Als een verzorgingshuis sluit, zijn ook de kok en de tuinman niet meer nodig", aldus Koster.

Volgens bestuurder Lilian Marijnissen van vakbond Abvakabo FNV zal het aantal ontslagen in de zorg het komende jaar nog veel verder oplopen, tot ongeveer 100.000.

"Tijdelijke contracten zijn het afgelopen jaar al niet verlengd. En als je bedenkt dat in de ouderenzorg veel ontslagen vallen, op de thuiszorg 40 procent wordt bezuindigd en in de gehandicaptenzorg zeker nog 20.000 ontslagen worden verwacht, zit je al gauw aan zo'n groot getal", aldus Marijnissen.

Dienstencheque

Actiz presenteerde eerder al plannen om 35.000 mensen aan het werk te houden. Zo wil de brancheorganisatie met de invoering van een dienstencheque zorgen dat mensen mee kunnen betalen voor zorg die door de bezuinigingen dreigt weg te vallen.

Daarnaast is met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesproken over een omscholingsplan.