Het Nederlands elftal is met een fantastische 5-1 overwinning op wereldkampioen Spanje begonnen aan het WK in Brazilië.

In de herhaling van de WK-finale van 2010 was Oranje in de Arena Fonte Nova van Salvador verrassend genoeg veel te sterk voor de Zuid-Europeanen.

Het duel in groep B begon al veelbelovend voor Oranje. Aanvallende middenvelder Wesley Sneijder dook na zeven minuten in een gat in de Spaanse defensie en werd uitstekend bediend door Arjen Robben. Oog in oog met doelman Iker Casillas faalde Sneijder. De doelman bleef lang staan en kreeg zijn hand tegen de bal.

Het Nederlands elftal trok zich zoals verwacht eerst enigszins terug in de met 48.000 toeschouwers gevulde Arena Fonte Nova. Op het middenveld zat Oranje er echter kort op en kwam de regerend wereldkampioen zelden aan het befaamde combinatievoetbal toe.

Omstreden

Na een klein kwartier kwam Spanje wel opzetten. Diego Costa was de eerste die gevaarlijk in het Nederlandse strafschopgebied opdook, maar Ron Vlaar greep sterk in. Het zou niet de laatste keer zijn dat de verdediger dat deed.

Kort daarna had Oranje geluk dat de vrijgespeelde David Silva niet voor eigen succes ging maar wilde afgeven. Zijn voorzet kon worden onderschept. Via een omstreden strafschop stond Spanje even later alsnog met 1-0 voor. Stefan de Vrij zette een tackle in op Costa, die zijn been liet hangen en gretig naar de grond ging. Arbiter Nicola Rizzoli vond het een penalty, die door Xabi Alonso werd benut.

Heel even leek het toen een zware avond te worden voor de equipe van Van Gaal, want enkele minuten later verscheen Silva volledig vrij voor Cillessen. De doelman maakte een redding die cruciaal voor het resultaat zou blijken. 

Vlak daarop, net voor rust, zorgde Robin van Persie namelijk met een weergaloos doelpunt voor de 1-1. De voorzet van Daley Blind was perfect, waarna Van Persie Casillas totaal verraste door de bal van vijftien meter van het doel over hem heen te koppen.

Historisch

Het bleek de aanzet tot een weergaloze tweede helft van Oranje, dat Spanje werkelijk op alle fronten de baas was. Al na acht minuten scoorde Robben op net zo'n fenomenale wijze als Van Persie. Weer was Blind de man van de pass, en opnieuw was de afronding perfect. De niet te stoppen Robben nam de bal prachtig aan, speelde zich knap vrij en klopte Casillas. 

Met ook nog de 5-1 van zijn voet had de aanvaller zo zijn revanche op Casillas, die hem in de WK-finale van vier jaar geleden van een belangrijke treffer afhield.

Tussendoor had De Vrij al de 3-1 gemaakt en scoorde de briljant spelende Van Persie, die net als Robben op drie WK's doel heeft getroffen, zijn tweede van de avond. Daar ging een enorme blunder van Casillas aan vooraf.

Spanje was volledig murw gebeukt en de uitslag had zelfs nog hoger kunnen uitvallen. Maar een smetje mocht dat bepaald niet worden genoemd op een historische avond in Salvador.

Van Persie: 'Heel Nederland moet hier vanavond van genieten' | Sneijder: 'Dit hadden we eigenlijk al voorspeld'