Het WK voetbal in Brazilië is donderdagavond van start gegaan met de openingsceremonie in de Corinthians Arena van Sao Paulo.

In een voorstelling van ongeveer een halfuur brachten diverse dansers een ode aan de natuur, cultuur en het voetbal in het Zuid-Amerikaanse land.

Jennifer Lopez, Pitbull en de Braziliaanse zangeres Claudia Leitte brachten het officiële WK-lied 'We are one' ten gehore.

Normaal gesproken opent FIFA-voorzitter Sepp Blatter het evenement officieel, maar de Zwitser vertoonde zich niet op het veld wegens zijn impopulariteit bij de bevolking van Brazilië.

Protesten

Het is na 1950 de tweede keer dat Brazilië het WK organiseert. In de aanloop naar het toernooi werd het Zuid-Amerikaanse land regelmatig geconfronteerd met protesten tegen het WK. Ook voor het openingsduel is het onrustig in São Paulo.

Het gastland speelt om 22.00 uur de openingswedstrijd tegen Kroatië. Beide teams zijn inmiddels aangekomen bij het stadion.

Blatter, die de afgelopen dagen forse kritiek kreeg van de KNVB, zit wel op de tribune in het gezelschap van onder anderen de Braziliaanse president Dilma Rousseff en VN-chef Ban Ki-moon.