Michael van Praag heeft Sepp Blatter op de man af gevraagd om zich niet opnieuw kandidaat te stellen als voorzitter van de FIFA.

De voorzitter van de KNVB deed dat tijdens een UEFA-bijeenkomst in São Paulo, de stad waar vrijdag het WK begint.

"Dit kan echt niet meer", sprak Van Praag in het bijzijn van de Zwitserse preses ook namens andere Europese voetbalbonden. De Engelse FA sprak zich bij monde van voorzitter Greg Dyke ook openlijk uit tegen een herverkiezing van Blatter.

De UEFA nam echter geen resolutie aan om formeel op het vertrek van de Zwitser aan te sturen. Binnen de FIFA heeft de Europese afvaardiging bovendien geen meerderheid om dit te doen.

Imagoschade

"Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt", aldus Van Praag. "Het imago van de FIFA is achteruitgegaan na alles wat er is gebeurd de laatste jaren. Weinigen nemen de FIFA nog serieus en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk."

"Persoonlijk mag ik hem graag, maar het is inherent aan zijn functie dat de kritiek nu in hevige mate op hem neerdaalt en dat hij daar nu zijn consequenties aan verbindt."

"U doet wel hervormingen, maar alleen van problemen die ook in uw ambtstermijn zijn ontstaan", richtte Van Praag zich rechtstreeks tot Blatter. "Kijkt u wel eens op Twitter? Dan kunt u zien dat er miljoenen mensen tegen u zijn."

Bekijk de uitspraak van Praag over Blatter:

'Mooi geweest'

Ook de Duitse voorzitter Wolfgang Niersbach reageerde niet enthousiast op de plannen van Blatter om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. "De reactie in de zaal op zijn aankondiging te willen blijven was koel, zakelijk. Ik had niet de indruk dat er erg veel steun voor hem is."

Lennart Johansson, de Zweedse oud-voorzitter van de UEFA, zei: "Het wordt tijd dat Blatter opstapt. Het is mooi geweest."

De Zwitserse topman van de wereldvoetbalbond reageerde direct op de aanvallen vanuit de Europese voetbalbond door te stellen dat hij allerminst van zins is in dit stadium al af te treden.

"Hij dacht dat ik wilde dat hij meteen zou opstappen", aldus van Praag. "Dat zou hij niet doen, liet hij mij weten. Ik heb echter gezegd dat dit zeker niet onze opzet is." Een tegenkandidaat namens Europa is er nog niet. Van Praag: "Ik weet dat UEFA-voorzitter Michel Platini erover nadenkt. Voorlopig wachten wij op zijn beslissing."

Nieuwe termijn

Van Praag liet eerder op dinsdag al optekenen dat hij vindt dat Blatter na zestien jaar eindelijk eens plaats moet maken voor iemand anders. Hij vindt dat de Zwitser te zeer verstrengeld is met het slechte imago van de wereldvoetbalbond. Blatter is zelf van plan om volgend jaar op te gaan voor een nieuwe termijn.

De Zwitser Blatter is sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond. Als zich geen andere serieuze kandidaat aandient voor de verkiezing van 2015, wil de nu 78-jarige Blatter door tot 2019.