DEN HAAG - De Tweede Kamer zal komende dinsdag toch moeten stemmen over twee moties die het kabinet oproepen niet mee te doen aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter. Een poging van de PvdA de stemming over de moties uit te stellen en het hele dossier 'controversieel' te verklaren wegens de demissionaire status van het kabinet, mislukte donderdag.

De PvdA-fractie zal daarom dinsdag definitief moeten aangeven of zij voor of tegen het kabinetsbesluit is voor 857 miljoen euro mee te doen aan de ontwikkeling van de JSF, het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. De JSF is de mogelijke opvolger van de F-16 van de Nederlandse luchtmacht.

Als de moties niet worden aangenomen, kan het kabinet het contract met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin volgende week definitief ondertekenen. Het doorgaan van de stemmingen is een fikse tegenvaller voor PvdA-fractievoorzitter Melkert die met een verdeelde eigen fractie te maken heeft. Een deel van zijn fractie, onder aanvoering van defensiespecialist Timmermans, wil niet instemmen met het kabinetsbesluit mee te doen met de ontwikkeling van de JSF.

Tegen het JSF-besluit zijn in elk geval D66, GroenLinks en SP. Voor is precies de helft van de Kamer: VVD, CDA, ChristenUnie en SGP.

/NIEUWSPvdA stelt besluitvorming over JSF uit