Rafael Nadal heeft zondag voor de negende keer in zijn loopbaan Roland Garros op zijn naam geschreven.

De Spanjaard was in de finale in Parijs in vier sets te sterk voor Novak Djokovic: 3-6, 7-5, 6-2 en 6-4. De partij tussen de nummer één en twee van de wereld duurde ruim 3,5 uur.

Het was de tweede keer dat Nadal en Djokovic tegenover elkaar stonden in de eindstrijd op Roland Garros. Ook in 2012 was Nadal de sterkste op het gravel in de Franse hoofdstad.

Nadal kende zondag tegen Djokovic geen goed begin van de wedstrijd. Djokovic dicteerde en had de wedstrijd stevig in handen. De eerste break van het duel was bij een 4-3 stand dan ook voor de Serviër. Djokovic moest in zijn eigen servicegame wel twee breakpunten wegwerken, maar pakte alsnog de set.

Ook in de tweede set had Djokovic het betere van het spel. Opvallend genoeg was de voormalige nummer één van de wereld ook regelmatig de sterkste in de langere rally's. Toch wist Nadal zijn opponent bij 3-2 te breken. Djokovic kwam echter gelijk terug tot 4-4. Beide spelers leken af te stevenen op een tiebreak, maar in de slotfase van de set sloeg Nadal opnieuw toe: 7-5.

Tempo

Djokovic kwam die klap in het restant van de partij niet meer te boven. Nadal nam het tempo over en bepaalde wat er gebeurde op de baan. De Spaanse topfavoriet nam gelijk een 3-0 voorsprong. Djokovic kreeg nog wel een aantal kansen om terug te komen in de set, maar Nadal liet het niet zover komen en ging bij 5-2 wederom door de opslag van Djokovic heen.

In het vierde bedrijf ging het aanvankelijk snel. Nadal liet zich bij 4-2 toch nog verrassen en even leek Djokovic een tweede adem gevonden te hebben. Een dubbele fout van de Serviër besliste echter de finale.

Nadal won in Parijs zijn veertiende Grand Slam. Hij evenaarde daarmee Pete Sampras. Gezamenlijk staan ze tweede op de lijst. Roger Federer voert het rijtje aan met zeventien titels.

Nadal: 'Djokovic verdiende dit toernooi te winnen'