DEN HAAG - Minister Donner van Justitie mag de antiglobalist Maarten B. uitleveren aan Zweden. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat B. had aangespannen tegen de Staat. De uitspraak werd maandag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zweden verdenkt de 23-jarige Amsterdammer van zware mishandeling van een politieagent tijdens de EU-top van juni 2001 in Göteborg. Het kort geding was voor de verdachte, die ontkent, de laatste strohalm om uitlevering te voorkomen.

Onderduiken

"Onze bezwaren tegen uitlevering zijn volledig afgewezen", zei B.'s advocaat V. Koppe maandag. "Nu is het afgelopen. Beroep is mogelijk maar niet erg waarschijnlijk. In dat geval zou mijn cliënt moeten onderduiken om uitlevering te voorkomen."

Oneerlijk proces

Koppe vreest dat B. in Zweden geen eerlijk proces krijgt. Hoewel dat land een goede staat van dienst heeft op het gebied van mensenrechten, uitten Amnesty International en een door de Zweedse overheid ingestelde commissie kritiek op de processen naar aanleiding van de Eurotop. Er zouden voor Zweedse begrippen ongebruikelijk hoge straffen zijn uitgedeeld, terwijl het bewijs erg mager was. De rechter wees de bezwaren van B. en diens advocaat van de hand.

Kamervragen

Het is nog onduidelijk wanneer B. wordt aangehouden en uitgeleverd. Het OM in Zweden wil de antiglobalist 7 september voor de rechter brengen. Het is onzeker of dat ook gaat lukken. Minister Donner heeft aangegeven dat hij de verdachte op zijn vroegst drie weken voor de zittingsdag uitlevert aan Zweden. Maar voordat het zover is, moet de minister nog Kamervragen over de zaak beantwoorden. Donner keerde maandag terug van vakantie.