De KNSB en NOC*NSF stoppen de samenwerking met Icedôme Almere. De nieuwe ijshal heeft de financiering niet op tijd rond.

De voorlopige gunning aan het beoogde nieuwe topsportcentrum voor de Nederlandse schaatsers is komen te vervallen.

"KNSB, NOC*NSF en Icedôme Almere hebben moeten constateren dat het uiteindelijk niet is gelukt de benodigde middelen en partijen binnen de afgesproken termijn bijeen te brengen om de afgesproken zekerheden te kunnen leveren", luidt de verklaring.

Volgens het consortium achter Icedôme bestaan er onzekerheden over zowel financiering als exploitatie, zo schrijft het op Facebook. De drie betrokken partijen laten allemaal weten teleurgesteld te zijn in de gang van zaken.

Thialf

Het nieuws biedt perspectief voor Thialf in Heerenveen, dat al jarenlang de belangrijkste schaatswedstrijden huisvest. TranSportium Zoetermeer was de derde partij die meedeed aan het gunningsproces, dat vorig jaar gewonnen werd door Icedôme.

Thialf ging ondanks het verliezen van de status als topsportcentrum door met de plannen voor 'vernieuwbouw'. Dat project is in april begonnen net het vernieuwen van de ijsvloer en moet in de zomer van 2016 zijn afgerond.

Frank Heijermans laat namens TranSportium aan NU.nl weten dat het Zoetermeerse initiatief blijft hopen op een nieuwe kans en dat het nog steeds de intentie heeft om te gaan samenwerken met Thialf.

Alles open

Volgens een woordvoerder van de KNSB zal er zeker contact worden opgenomen met Thialf en TranSportium, maar het is nog niet duidelijk hoe de procedure er nu precies uit zal gaan zien.

"Nu wij besloten hebben om de samenwerking, die voort kwam uit de eerdere tenderprocedure, met Icedôme Almere te beëindigen, ligt alles weer open," zegt Paul Sanders, algemeen directeur van de KNSB.

"Wij zullen ons de komende tijd beraden over de ontstane situatie en hoe verder. Want voor onze topsporters is het van wezenlijk belang om in Nederland over een perfecte topsport trainingsaccommodatie te beschikken."

183 miljoen

De financiering van Icedôme, een project in Almere-Poort dat 183 miljoen euro moet kosten en vanaf het seizoen 2016-2017 de nieuwe topsportlocatie zou moeten zijn voor het langebaanschaatsen, shorttrack, kunstrijden en inline-skaten, was vanaf het begin een heet hangijzer.

Het consortium achter Icedôme verzekerde altijd dat er voldoende investeerders gevonden zouden kunnen worden, maar deze partijen konden nooit openbaar worden gemaakt. De gemeente Almere hield altijd vol dat het achter Icedôme stond, maar dat het geen financiële steun zou leveren.

Icedôme had van de KNSB en NOC*NSF eigenlijk uiterlijk op 1 april moeten duidelijk maken hoe het project bekostigd zou worden, maar destijds kreeg het Almeerse initiatief nog uitstel.

Teleurgesteld

BAM en Van Vlijmen zouden samen het complex in Almere realiseren. Beide bedrijven geloven nog steeds in het project. "Het consortium gaat zich beraden op een vervolgtraject. Op dit moment zijn er geen financiële gevolgen voor BAM", aldus een woordvoerder.

"De partners blijven onverminderd positief over Icedôme Almere. Iedereen heeft begrip voor het feit dat voor kwaliteit en soliditeit meer tijd nodig is. De partners willen betrokken blijven om de beste ijssport- en evenementenaccommodatie op de beste locatie te realiseren."

De gemeente Almere is teleurgesteld en wacht de verdere plannen af. ''We staan altijd open voor goede initiatieven'', liet de gemeente woensdag in een reactie weten. Almere was vanaf het begin enthousiast over de plannen, maar heeft ook altijd gewaarschuwd dat het om een private onderneming ging, waarvoor ook particulier geld moest worden gevonden.

Desondanks heeft Almere binnen de mogelijkheden het maximale gedaan om het consortium te helpen, stelt de gemeente. Dat deed Almere omdat de komst van het Icedôme een enorme uitstraling zou hebben en goed zou zijn voor de werkgelegenheid in de Flevolandse plaats.

Thialf en TranSportium ruiken weer kansen na afhaken Icedôme