ROME - Mohammed Zahir Shah, de 87-jarige voormalige koning van Afghanistan, is woensdagavond uit Rome naar Kabul vertrokken. Hij ging in ballingschap in de Italiaanse hoofdstad, nadat zijn zwager Mohamed Daoed Khan hem in juli 1973 tijdens een geweldloze staatsgreep had afgezet.
Mohammed Zahir Shah

Bekijk video

De vroegere koning keert in gezelschap van de leider van de interim-regering, Hamid Karzai, naar zijn land terug. Zijn aanhangers hopen dat zijn komst leidt tot eenheid tussen de bevolkingsgroepen en bijdraagt aan het herstel van het door oorlog geruïneerde land.

De vroegere koning en Karzai vertrokken vanaf de luchtmachtbasis Pratica di Mare bij Rome. Zij zullen volgens een Afghaanse diplomaat in Tasjkent naar de militaire basis Khanabad in het zuiden van Oezbekistan vliegen en vandaar in een Italiaans militair transportvliegtuig naar Kabul reizen.

Italië

Aan de vooravond van zijn vertrek dankte de vroegere koning Italië en de Italianen. "Ik zal jullie altijd in mijn hart bewaren. Ik keer met blijdschap terug om Afghanistan weer op te bouwen", zei hij. Zijn echtgenote en een van zijn twee dochters zijn in Rome gebleven.

In verband met de terugkeer van Zahir Shah zijn in Kabul strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Sinds woensdagavond kunnen auto's en andere voertuigen verscheidene wijken van de hoofdstad niet meer in.

Bij de overheidsgebouwen en ambassades in het centrum van de stad zijn enorme blokken beton geplaatst om aanslagen te voorkomen. Meer dan twintig politieagenten hebben de wacht betrokken bij de toekomstige residentie van Zahir Shah en zijn familie in de wijk Wazir Akbar Khan.