De KNVB maakt zich zorgen over het niveau van de eredivisie en het Nederlands elftal in de komende jaren.

De bond gaat dit najaar een conferentie organiseren over met name de jeugdopleiding om het beleid voor de toekomst te bepalen.

Dat zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen (43) in een interview met NU.nl.

"Het gat tussen de eredivisie en het internationale voetbal is groot en wordt steeds groter. Dat zie je met het Nederlands elftal ook een beetje gebeuren."

"We zijn niet meer zo goed als vier of vijf jaar geleden en zakken ook wat af op de wereldranking."

Bekijk het interview:

Veranderingen

Oranje stond in augustus 2011 nog bovenaan de FIFA-ranglijst, maar is nu de nummer vijftien. Van Oostveen staat daarom net als de KNVB open voor veranderingen binnen de voetbalwereld.

"Wij zullen daar het voortouw in nemen. Het is zaak om nu te definiëren welke kant we de komende jaren met het voetballen op willen. Dat betekent dat we straks in het najaar een grote conferentie gaan beleggen met diverse experts."

"Iedereen die input kan leveren, onze technische mensen en ook mensen buiten de bond, zullen we daarbij betrekken. Oud-bondscoaches, oud-topspelers, iedereen die maar een mening heeft over voetbal."

"Laat ze ons maar vertellen hoe ze aankijken tegen de jeugdopleiding. Wat moeten we anders doen? Moeten we inzetten op scouten? Wat vinden we van EU- of niet-EU-spelers in de eredivisie? Allemaal vraagstukken die we in de toekomst misschien anders moeten beantwoorden."

Prestatiecoaches

Mede door de dalende lijn heeft de KNVB de doelstelling voor de vertegenwoordigende elftallen aangepast. De afgelopen vier jaar moesten die teams de halve finale halen op eindtoernooien, vanaf volgend seizoen is de ambitie structureel top acht.

"Ik weet niet of die doelstelling voorzichtig is, het is eerder realistisch en alsnog stevig hoor. Structureel top acht is nogal wat, dat is een plaats of zeven verwijderd van waar we nu staan. Het betekent dus wel dat we moeten gaan presteren."

Eerder wilde de bond ook opleiden met de diverse jeugdteams, maar die wens is verleden tijd. "De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we dat gewoon niet doen. Het is bijna onmogelijk als die elftallen steeds maar tien dagen bij elkaar zijn. We zullen dan ook wat meer prestatiecoaches aanstellen voor deze teams."

De doelstelling voor het komende WK in Brazilië blijft het bereiken van de laatste vier, al liet bondscoach Louis van Gaal zich al ontvallen dat die missie wel erg zwaar is. Van Oostveen: "De voetballiefhebber in mij zegt natuurlijk dat we wereldkampioen willen worden. Tegelijkertijd overheerst er wel realisme."

"De beleidsdoelstelling is duidelijk, maar dit toernooi gaan we van wedstrijd tot wedstrijd bekijken. We zitten in een lastige poule en komen daarna mogelijk gastland Brazilië tegen. Het is geen makkelijke weg richting Rio. Het is een weg met veel obstakels en die moeten we één voor één nemen. Dan zullen we wel zien waar het schip strandt."

Speelschema WK in Brazilië: Wanneer speelt Oranje? I Overzicht: Oefeninterlands in aanloop naar WK