ROUVEEN - Schaatsster Gretha Smit ondergaat vrijdag in Rotterdam een operatie aan haar rechterknie. Smit scheurde tijdens de huldiging na haar zilveren medaille op de olympische 5 kilometer de voorste knieband van de rechterknie volledig af.

Aanvankelijk leek een operatie niet nodig, maar uiteindelijk bleek het voor de schaatsster beter wel onder het mes te gaan. Chirurg Rien Heijboer van het Dijkzigt-ziekenhuis zal de ingreep verrichten.

De Rouveense moet vervolgens vier dagen in het ziekenhuis blijven, zes weken op krukken lopen en dan nog eens vier maanden revalideren. Naar verwachting zal ze wel op tijd fit zijn voor het nieuwe schaatsseizoen.

Smit, van oorsprong marathonschaatsster, wil na haar succesvolle olympische optreden verder in het langebaanschaatsen. Samen met zus Jenita Hulzebosch-Smit wil de rijdster in een ploeg komen. De onderhandelingen met de DSB-formatie zijn inmiddels ver gevorderd.

De beoogde trainer is Ingrid Paul, tot en met afgelopen seizoen bondscoach. "Ik heb deze week een gesprek gehad, ik ben er nog niet helemaal uit", aldus Paul. "Het lijkt me wel heel leuk om met die meiden te gaan werken."

Paul heeft nog een andere optie: de Noorse bond zoekt een coach en heeft het oog laten vallen op haar en de Nederlander Bart Schouten, bondscoach van de Verenigde Staten.