DUBAI - De terreurorganisatie Al-Qaeda heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Een woordvoerder van de groepering van Osama bin Laden zei dat in een videoboodschap die woensdag werd uitgezonden de Arabische televisiezender Middle East Broadcasting Center (MBC).

Bekijk video

Tot nu toe had de groepering nooit direct toegeven de aanslagen te hebben uitgevoerd. Wel waren er video's vertoond waarop onder meer Bin Laden zei verrast en verheugd te zijn over het resultaat van de aanslagen op de Twin Towers en het Pentagon.

"Wij zijn erin geslaagd de bron van goddeloosheid te treffen op zijn eigen grondgebied", aldus Al-Qaedawoordvoerder Suleiman Abou Ghaïth op de videoband. "God heeft ons gevraagd de ongelovigen te terroriseren en wij hebben de ongelovigen geterroriseerd" . Volgens MBC is de band afgelopen december gemaakt.

Eerder op de dag zond het station een videoboodschap uit waarop Bin Laden zich verheugd toont over de economische verliezen die de VS hadden geleden door de aanslagen. Ook die band zou in december zijn gemaakt. Het is niet duidelijk of het gaat om verschillende banden en wanneer MBC er de hand op heeft gelegd.