EMMEN/GARDNERVILLE - Altijd al een lapje grond op de maan willen hebben? Binnenkort kan het. Rene Veenema gaat in juni stukjes grond op het hemellichaam verkopen als de enige Nederlandse "ambassadeur" van het Amerikaanse bedrijf Lunar Embassy, dat al sinds 1980 maangrond verkoopt. Voor 29,99 euro kan elke Nederlander de trotse bezitter zijn van buitenaards onroerend goed, zegt hij woensdag.

Wie een lap grond aankoopt, krijgt een certificaat waar precies op staat waar het gebied zich bevindt op de maan. Ook een kaart van het hemellichaam moet helpen het onroerend goed te vinden, mocht de eigenaar ooit zijn bezit willen bezoeken.

Eigenaar Dennis Hope van Lunar Embassy begon met de verkoop van buitenaardse grond. Het ruimteverdrag van de Verenigde Naties (VN, ) laat toe dat een individu buitenaards grondgebied bezit, aldus Hope woensdag. "Ik heb bij de Amerikaanse regering, de VN en Rusland claims gelegd op het grondgebied van de maan."

Rene Veenema leek het een leuk idee om in Nederland buitenaards grondgebied te gaan verkopen. "Ik nam contact op met Hope en zo is alles aan het rollen gekomen. Nu ben ik de agent van Lunar Embassy in Nederland."

In het contract met het Amerikaanse bedrijf staat dat Veenema per maand 18.000 stukjes grond van elk 1 acre (ongeveer 4000 vierkante meter) moet verkopen. Dat moet wel lukken, denkt Veenema. "Een lap buitenaards grondgebied is leuk als bijvoorbeeld kerstpakket. De grond zal bovendien veel waard worden, als de kolonisatie van de maan eenmaal is begonnen. De industrie zal de maan ook interessant vinden."

In Amerika vindt het buitenaards onroerend goed gretig aftrek. Lunar Embassy heeft nu al ruim een miljoen klanten in 175 landen en Hope verwacht er over vijf jaar 45 miljoen te hebben. "Mensen hebben genoeg van de slechte behandeling van regeringen. Ze willen hier weg."

/LINKArtikel op CNNLunar Embassy