De missie van de Nederlandse militairen in Mali is de afgelopen maanden opgebouwd en begint binnenkort officieel.

MILITAIREN: Ongeveer 450 militairen, onder wie speciale eenheden van commando’s en mariniers, gaan in Mali informatie vergaren en analyseren voor de VN-vredesmissie in het West-Afrikaanse land. De meesten werken vanuit de noordoostelijke stad Gao, de rest in de veel zuidelijker gelegen hoofdstad Bamako.

MANDAAT: Als militairen tijdens hun werk worden aangevallen door gewapende groepen, mogen ze terugvechten. Ook kunnen ze worden ingezet om wapenopslagplaatsen te ontmantelen of strijders op te pakken die bermbommen maken.

MATERIEEL: Vier Apache-gevechtshelikopters, die geavanceerde sensoren hebben, helpen bij het inlichtingenwerk en kunnen de troepen op de grond begeleiden, beschermen en indien nodig vuursteun leveren. Ook zet Defensie onbemande vliegtuigjes in om gebieden in beeld te brengen. Na de zomer beschikken de Nederlanders ook over 3 Chinook-transporthelikopters, die vooral bedoeld zijn voor medische evacuaties.

KOSTEN: Nederland doet in elk geval tot eind volgend jaar mee aan de VN-missie. Die bijdrage kost 215,15 miljoen euro. Die kan nog verder oplopen omdat water, voedsel en infrastructurele werkzaamheden duurder kunnen uitvallen dan verwacht.