MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg vindt de 35-jarige zorgmedewerker P. B. uit Vlissingen schuldig aan nalatig handelen, omdat een gehandicapte onder zijn toezicht in bad zware brandwonden opliep en later overleed. Maar de rechters legden hem hiervoor geen straf op, zo bleek uit het vonnis woensdag.

Als alle omstandigheden in aanmerking worden genomen, blijkt volgens de rechtbank dat een fout vlug gemaakt is. "En dat is in dit geval ook gebeurd." Het Openbaar Ministerie had tegen B. een werkstraf van 120 uur geëist.

B., een zorgmedewerker op oproepbasis, deed op 2 juni een meervoudig gehandicapte vrouw in bad in het gezinsvervangend tehuis van de gehandicaptenstichting Arduin in Middelburg. Hij was vergeten de temperatuur van het water te controleren, die 55 graden bedroeg. Het slachtoffer, een 44-jarige vrouw, liep daardoor tweedegraads brandwonden op. Enkele dagen later overleed de vrouw.

Tijdens de eerdere behandeling van de zaak bleek dat B. geen enkele kennis van de gehandicaptenzorg had. Ook was hij niet gekwalificeerd. Hij kende de vrouw die hij moest verzorgen niet en een informatieoverdracht over de vrouw ontbrak volledig. Zo kon B. dus ook niet weten dat de vrouw nauwelijks kon praten en ook niet reageerde op pijn.

De Inspectie voor de Volksgezondheid oordeelde eerder dat er "onder ongunstige omstandigheden een moment van onachtzaamheid was geweest". Ook waren er geen richtlijnen voor het in bad doen van patienten en B. was niks uitgelegd, aldus de inspectie.

/NIEUWSTaakstraf geëist wegens fataal heet bad