GRONINGEN - Mensen met veel geduld leven over het algemeen verstandig. Ze roken minder, gebruiken minder alcohol en drugs en sporten meer. Ook vertonen ze minder afwijkend gedrag dan ongedurige types. Dat blijkt uit sociologisch onderzoek aan de universiteit van Groningen.

Het onderzoek van de Duitse socioloog A. Gattig wijst ook uit dat geduldige mensen meer lezen en relatief vaak naar het museum gaan. Ook besteden ze meer tijd aan het volgen van cursussen. Gattig hoopt op 25 april op dit onderwerp te promoveren.

Volgens de Duitse onderzoeker bepalen ouders in hoge mate hoe geduldig hun kinderen later worden. Ouders kunnen het beste het goede voorbeeld geven, door met hun kroost naar bijvoorbeeld de dierentuin of het bos te gaan. Daarnaast vergroten spelletjes en gezamenlijke discussies de kans dat kinderen opgroeien tot geduldige volwassenen.

Streng opvoeden helpt ook, zegt Gattig. Mensen die aangaven dat ze als kind altijd op tijd thuis moesten zijn, waren geduldiger dan degenen van wie de ouders wat dat betreft coulanter waren, aldus Gattig.