TIEL - De 13-jarige bommelder die afgelopen weekeinde grote opschudding in de Verenigde Staten veroorzaakte, blijkt een jongen uit Tiel te zijn. De havo-leerling haalde het 'grapje' samen met een 15-jarig vriendje uit. Drie grote Amerikaanse banken sloten de deuren na de bommelding, omdat die serieus genoeg had geklonken.

De jongens zijn maandag door de politie thuis bezocht, zo bevestigde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag. Zij gaven, hevig geschrokken over de gevolgen, hun actie direct toe. Het was niet zo moeilijk de beller te vinden, aangezien zijn telefoonnummer bij de melding in Washington was achtergebleven. De jongens gingen dinsdag al weer op school, waar ze hun medeleerlingen de belevenissen in geuren en kleuren vertelden.

De havo-leerling meldde telefonisch en anoniem bij een regeringstelefoonnummer in Washington dat maandag om 12.00 uur een bom zou afgaan bij een grote bank in het centrum van de stad. De jongen gaf daarbij specifieke informatie, die de melding echt genoeg deed lijken. De FBI nam direct uitgebreide maatregelen. Toen bleek dat het telefoontje uit Nederland was gekomen, verzocht de FBI de Nederlandse autoriteiten om aanhouding.

Justitie neemt op zeer korte termijn een beslissing wat er met de jongen en zijn vriendje moet gebeuren. Voorlopig is tegen hen alleen proces-verbaal opgemaakt. Op het doen van een valse bommelding staat een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar, maar de beide scholieren zijn nog minderjarig. Het lijkt een woordvoerder van justitie niet waarschijnlijk dat de twee zo'n zware straf boven het hoofd zou hangen.