De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2014 met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. 

​Het is de grootste krimp sinds het tweede kwartaal van 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. 

Dat komt vooral doordat er vanwege het milde winterweer veel minder gas is verbruikt, geproduceerd en geëxporteerd. De krimp volgt op drie kwartalen van groei. In het laatste kwartaal van 2013 groeide de economie nog met 0,9 procent.

In vergelijking met een jaar eerder is de economie met 0,5 procent gekrompen. Een kwartaal eerder bleek het bruto binnenlands product (bbp) in een jaar tijd met 0,9 procent te zijn gegroeid. Het bbp is de waarde van alle in het land geproduceerde goederen en diensten.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van .CBS.Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Herstel

Volgens het CBS doet deze grote krimp niks af aan het herstel van de economie. Er hoeft volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen maar één tegenvaller te zijn en dan is er al sprake van krimp.

"We zijn eigenlijk terug bij af, maar onderliggend is er nog steeds sprake van herstel'', aldus Van Mulligen. De bedrijfsinvesteringen namen verder toe, het herstel in de industrie is verder doorgezet en er werden meer uitzendkrachten ingehuurd. De industriële productie lag bijna 4 procent hoger dan een jaar eerder.

Warme winter

"Maar het gaseffect is zo ontzettend groot, dat dit het onderliggende herstel overschaduwt", legt Van Mulligen uit. Zo hebben huishoudens een derde minder gas verstookt dan een jaar eerder en is er ruim een kwart minder aardgas uitgevoerd.

De afgelopen winter was de op een na warmste sinds de start van de metingen in 1901. De gemiddelde temperatuur was volgens Weeronline.nl 6,0 graden, waar 3,4 graden normaal is. 

Het afgelopen kwartaal was niet alleen uitzonderlijk warm, maar het eerste kwartaal van 2013 was ook kouder dan gemiddeld. Daardoor is de krimp van 0,5 procent jaar op jaar ook fors.

Export

Door het zachte weer viel de export van aardgas ruim een kwart lager uit dan een jaar eerder. Als het gas buiten beschouwing wordt gelaten, werden er bijna 3 procent meer Nederlandse goederen en diensten uitgevoerd. Met uitzondering van landbouwproducten, groeide de uitvoer van alle exportproducten.

Vooral chemische en elektrotechnische producten en metaalproducten zijn in het afgelopen kwartaal meer geëxporteerd dan een jaar eerder.

Positieve effecten

Maar het warme weer had ook positieve effecten. De investeringen in de bouw namen toe, omdat bouwvakkers door het mooie weer vaker konden bouwen. En in de glastuinbouw hoefde er minder gas verstookt te worden. Verder lokte de horeca door het warme weer meer bezoekers.

Ook de Duitse economie kon profiteren van het warme weer tijdens de winter. Vanwege de hoge temperaturen kon er in de bouwsector langer worden doorgebouwd. De Duitse economie groeide in het afgelopen kwartaal met 0,8 procent.

Achtergrond: CBS verrast door grote krimp economie

Rutte relativeert economische krimp | Bedrijfsinvesteringen groeien in eerste kwartaal | Stijging werkloosheid vlakt af