MIAMI - De autoriteiten in de Amerikaanse staat Florida hebben de evacuatie van 380.000 inwoners van Tampa gelast. De orkaan Charley dreigt de stad vrijdag zwaar te treffen. De tropische storm Bonnie, die donderdagmiddag eveneens op weg naar Florida was, is inmiddels sterk in kracht verminderd.

Charley bereikt naar verwachting van meteorologen later donderdag (plaatselijke tijd) de zuidelijke Florida Keys. Voor de inwoners van de Keys, een lint van eilanden, geldt een orkaanwaarschuwing. De eerste bezoekers van deze vakantieregio hebben al hun koffers gepakt.

Jeb Bush

Gouverneur Jeb Bush van Florida, broer van de Amerikaanse president, riep de burgers van zijn staat op goed te luisteren naar officiële bekendmakingen en de instructies van de bevoegde autoriteiten op te volgen. Hij riep woensdag al de noodtoestand uit.

De orkaan en de tropische storm hebben al geleid tot wateroverlast, aardverschuivingen en evacuaties op Jamaica, de Caymaneilanden en Cuba. Op dat laatste eiland zijn 25.000 mensen naar veiliger oorden gedirigeerd, onder wie ook 1300 toeristen. De Amerikaanse oliegigant ChevronTexaco heeft verscheidene olieplatforms in delen van de Golf van Mexico uit voorzorg laten ontruimen.