GAZA - Powell heeft woensdag zijn bezoek aan de Palestijnse leider Arafat na twee uur beëindigd. Het was zijn tweede gesprek in drie dagen. Naar verwachting sluit Powell woensdag zijn bezoek aan het Midden-Oosten af. Voordat hij terugkeert naar de Verenigde Staten, brengt hij nog een bezoek aan Egypte. Zichtbare resultaten zijn nog niet geboekt.

Bekijk video

Powell zei na afloop in een eerste reactie dat hij tegen Arafat heeft gezegd dat hij moet optreden tegen de Palestijnse terreur. Ook meldde hij dat de Israëlische premier Sharon hem een tijdschema heeft gegeven voor terugtrekking van het Israëlische leger. Hij zei Sharon op zijn woord te geloven dat Israël zich binnen een week 'of zo' terugtrekt.

Een Palestijnse functionaris zei na afloop dat de situatie in het Midden-Oosten nu 'veel erger' is dan voordat Powell naar de regio kwam. De Palestijnse minister Yasser Rabbo noemde de ontmoeting tussen Powell en Arafat woensdag na afloop 'rampzalig'.

Missie mislukt

Nog voor de tweede ontmoeting tussen Yasser Arafat en Colin Powell heeft Mahmud Abbas, plaatsvervanger van Arafat, al gezegd dat de missie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is mislukt omdat Powell de Israëlische premier Ariel Sharon niet zover gekregen dat die de militairen uit de bezette steden op de Westelijke Jordaanoever terugtrok.

Powell zelf sprak echter van vooruitgang in zijn pogingen om het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen te verminderen. Maar hij kon niet zeggen of hij een staakt-het-vuren zal bereiken. De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat zei dat de Israëlische premier Sharon de inspanningen van Powell heeft 'getorpedeerd'.

Arafat zei na afloop van de ontmoeting dat de aangekondigde terugtrekking van het Israëlische leger niet oprecht is. Vorige week had het leger zich teruggetrokken uit Tulkarem, maar het keerde dinsdag weer terug. "Ze (de Israëliërs) hebben zich niet teruggetrokken. Ze zijn teruggekomen", aldus Arafat. De Palestijnen eisen dat de Israëliërs zich onmiddellijk uit de bezette gebieden terugtrekken.

Powell zei weer terug te willen keren naar de regio. Wanneer is onbekend.

/DOSSIERMidden Oosten