BOSTON - De aartsbisschop van Boston, kardinaal Bernard Law, heeft met paus Johannes Paulus II en hoge prelaten in het Vaticaan erover gesproken of hij moet aftreden. De kardinaal staat onder druk te vertrekken omdat hij niets zou hebben ondernomen tegen priesters die zich aan kinderen hebben vergrepen.

Eind vorige week maakte zijn woordvoerster bekend dat de -jarige kardinaal alle afspraken had afgezegd en in retraite was gegaan, maar nu blijkt dat hij naar Rome is gereisd.

Law onderstreepte vorige week nog dat hij niet van plan was de paus zijn ontslag aan te bieden. Uit de verklaring die hij na het gesprek met de paus publiceerde, wordt duidelijk dat hij niet van gedachten is veranderd.

Kindermisbruik

Law zegt bemoedigd naar Boston terug te keren en al het mogelijk te zullen doen om te voorkomen dat een priester van het aartsbisdom kinderen misbruikt. "De paus en de anderen die ik ontmoette zijn zich zeer bewust van de ernst van de situatie. Het is mij duidelijk dat de Heilige Stoel, evenals de kerk van het aartsbisdom, in de eerste plaats de kinderen wil beschermen", liet hij dinsdag weten.

Bescherming

Kortgeleden bleek dat het aartsbisdom de priester Paul Shanley heeft beschermd en steeds weer nieuwe banen heeft gegeven, hoewel het wist dat hij zich aan kinderen had vergrepen. Als klap op de vuurpijl gaven Shanley's meerderen hem een schitterende aanbeveling, toen hij overstapte naar het bisdom San Bernardino in Californië.

Homohotel

De New York Times berichtte dinsdag dat Shanley in die staat samen met een andere priester, die zich aan seksueel misbruik heeft bezondigd, een homohotel heeft gekocht, waar bloot zonnebaden en seks bij het zwembad normaal waren. De schaars geklede klanten waren door muren en bougainvilles aan het oog van omwonenden onttrokken.