RAALTE - Essent heeft woensdag honderden telefoontjes gekregen van mensen die melding maakten van defecte huishoudelijke apparaten na een stroomstoring in Overijssel. Door een storing in een hoogspanningsstation bij Raalte kwam er dinsdagavond 10 procent meer spanning dan gebruikelijk uit de stopcontacten, namelijk zo'n 270 volt.

Door de te hoge spanning gingen allerlei apparaten kapot, variërend van wekkerradio's en broodroosters tot televisies en wasmachines. Particulieren worden door Essent schadeloos gesteld, zegt woordvoerder John Brinker. Zakelijke klanten zullen het met hun eigen verzekering moeten regelen. Essent is momenteel nog bezig de schade te inventariseren, maar Brinker verwacht dat die 'aanzienlijk' zal zijn.

De storing duurde van ongeveer kwart over tien tot een kwartier na middernacht. Brinker stelt dat de meeste mensen pas later de storing opmerkten op het moment dat zij een bepaald apparaat aanzetten. "Sommige mensen meldden wel dat het licht opeens feller ging branden", aldus de zegsman.