JERUZALEM - Bij een tijdelijke controlepost van het Israëlische leger even buiten Jeruzalem is woensdag een autobom ontploft. Het ging volgens Israëlische media om een Palestijnse zelfmoordaanslag. Twee Palestijnen werden gedood en zestien personen raakten gewond. Twee van hen zijn er slecht aan toe.

Volgens nog onbevestigde Palestijnse berichten kwam de pleger van de aanslag om het leven. Het tweede slachtoffer zou een -jarige omstander zijn geweest. Onder de gewonden zijn zeven Israëlische grenswachten. De overige gewonden zijn Palestijnen.

De aanslag is opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigades, die zijn gelieerd aan de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Arafat. Het zou gaan om een vergeldingsactie voor de dood van een leider van deze groepering, die vorige maand door het Israëlische leger werd gedood.

De ontploffing deed zich voor nabij Qalandiyah, op de weg van Jeruzalem naar de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische veiligheidstroepen waren rond Jeruzalem al in een verhoogde staat van paraatheid wegens een dreigende aanslag. Daarom waren er ook enkele tijdelijke wegblokkades opgeworpen. Volgens de Israëlische politie was de dader vermoedelijk van plan zichzelf in Jeruzalem op te blazen.