DEN HAAG - Het kabinet heeft er goed aan gedaan de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor het Srebrenica-drama. Dat dit vlak voor de verkiezingen gebeurt, doet niets af aan de juistheid van de beslissing, vindt de SGP-fractie in de Tweede Kamer. De SGP is op zichzelf ingenomen met de val van het kabinet, omdat Paars wetten heeft aangenomen die van Nederland "een baken van ongeloof en revolutie hebben gemaakt".

De Graaf

D66-leider De Graaf heeft veel respect voor het besluit van het kabinet om op te stappen. "Volkomen terecht. De premier heeft grote persoonlijke betrokkenheid getoond", vindt De Graaf.

Marijnissen onder de indruk

SP-fractieleider Marijnissen is onder de indruk van het besluit van premier Kok. "Het is dapper van hem om aan het eind van de kabinetsperiode te vertrekken. Dat is extra dramatisch."

Marijnissen noemt zich "sportief genoeg" om Kok op zijn woord te geloven dat de premier zelf tot het inzicht is gekomen om af te treden. De SP-voorman ziet de val van het kabinet niet per se als een symbolische daad. "In de ogen van Kok is dit geen gratuite actie. Daar is moed voor nodig."

Fortuyn: 'Kok is slecht in crisismanagement'

"Kok is goed in polderen, maar in crisismanagement is hij slecht. Hij heeft dat vandaag opnieuw bewezen." Dat zegt Pim Fortuyn in een reactie op de val van het kabinet. Fortuyn noemt de gang van zaken "rommelig". "Kok had de club gewoon bij elkaar moeten houden en verantwoording af moeten leggen in de Kamer. Als je een vent bent, doe je dat. Na het debat trek je je conclusies, en treed je af."

Fortuyn ziet een vast patroon in het gedrag van premier Kok tijdens crisissituaties. "Hij wacht, schuift beslissingen voor zich uit, en wacht dan nog eens. Die aanpak blijkt niet goed te zijn."


Lees de reacties van de lezers

/NIEUWSKok biedt formeel ontslag aan