BEIROET - De gewapende vleugel van de islamitische organisatie Hamas heeft dinsdag gedreigd de Israëlische premier Sharon te vermoorden. Ook andere Israëlische leiders zijn doelwit. Het dreigement hangt samen met de arrestatie van Marwan Barghouti, de leider van de Palestijnse organisatie Fatah op de Westelijke Jordaanoever.

"Wij delen Sharon, zijn regering en kaderleden van zijn leger mee: Jullie hebben met de arrestatie van deze nationale leider de poorten van de hel geopend. Jullie hebben jezelf tot legitiem doelwit gemaakt om te worden gedood en vermoord", aldus de verklaring van de Ezzedine al-Qassam Brigades.

Barghouti werd maandag ten zuiden van Ramallah opgepakt door een elite-eenheid van het Israëlische leger. Sharon heeft al gezegd dat hij zal worden berecht.

Israël verdenkt Barghouti ervan leider te zijn van de terreurorganisatie al-Aqsa Martelarenbrigades, een niet-officieel onderdeel van Fatah van de Palestijnse leider Arafat. Deze groepering heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor veel van de zelfmoordaanslagen van de afgelopen tijd.

In sommige kringen wordt Barghouti gezien als een van de mogelijke opvolgers van Arafat. Ook de Palestijnse Autoriteit heeft gewaarschuwd hem geen haar te krenken. "Wij houden de misdadiger Sharon geheel verantwoordelijk voor de veiligheid van onze broeder Barghouti en alle strijders in de vijandelijke gevangenissen", aldus Ezzedine al-Qassam.

De groepering waarschuwde ook Palestijnen die wellicht tot samenwerking met Israël bereid zouden zijn. "Onze broeders in Fatah en de Al-Aqsa Brigades moeten op hun hoede zijn en zeer waakzaam voor opportunisten en verraders. Zij die de Palestijnse linies verbreken moeten niet zachtmoedig worden behandeld."

/DOSSIERMidden-Oosten