DEN HAAG - Op de valreep van het einde van het kabinet, heeft de Eerste Kamer dinsdag aan het begin van de middag ingestemd met de Tabakswet. Minister Borst van Volksgezondheid was niet bij de stemming aanwezig.

De wet bevat allerlei maatregelen die het roken moeten ontmoedigen. Bij de behandeling van het wetsvoorstel eind maart spande het er nog om of het CDA zou instemmen. Na toezeggingen van de zijde van Borst waren zij alsnog overtuigd. Uiteindelijk hebben dinsdag alleen elf VVD-senatoren tegengestemd.

De onderdelen van de nieuwe Tabakswet gaan volgens een woordvoerder van de minister op verschillende tijdstippen in. Zo komen al in mei verplicht grotere waarschuwingen op pakjes sigaretten. Nederland loopt daarmee vooruit op Europese regelgeving. Medio dit jaar moeten de tabaksfabrikanten hun sponsoringsactiviteiten sterk beperken. De bestuurlijke boetes worden meteen van kracht na publicatie in de Staatscourant binnenkort.

De beperking van de tabaksreclame, de tabaksverkooppunten en de leeftijdsgrens van zestien jaar gaat 1 januari 2003 in. Rookwaar mag dan alleen nog worden verkocht in tabaksspeciaalzaken of op speciale plekken in supermarkten. Maar alleen de supermarkten die niet oók zelfzorgmedicijnen verkopen, mogen tabak verkopen. De winkels moeten volgens het ministerie een keuze maken. Ook zijn vanaf die dag alleen nog sigarettenautomaten toegestaan die via een pasje elektronisch de leeftijd kunnen vaststellen.

De rookvrije werkplekken worden per medio 2003 verplicht. Borst heeft in de Eerste Kamer op verzoek van het CDA beloofd dat het creëren van rookvrije ruimtes in sportkantines en bedrijven altijd in goed overleg met alle betrokkenen moet gebeuren.

/NIEUWSKamer steunt grotendeels tabaksplannen Borst