BURGUM - Een 22-jarige man uit Sneek die een laptop had gestolen uit een computerzaak in het Friese Burgum, heeft die dinsdag teruggebracht. De eigenaar van de winkel had foto's opgehangen waarop de dief stond afgebeeld. Volgens de politie heeft dit een rol gespeeld bij de beslissing van de man om de laptop terug te brengen.

De foto's zijn afkomstig van beelden van de bewakingscamera in de winkel. De beelden waren ook op de internetsite van het bedrijf te zien. De winkelier loofde daarbij een beloning uit, in de hoop de identiteit van de dief te achterhalen.

Winkeleigenaar R. Zijlstra stond dinsdagochtend oog in oog met de dief, die zijn spijt betuigde en de laptop terugbracht. Volgens Zijlstra hebben familieleden hem herkend en hem op zijn daad aangesproken. In ruil voor het verwijderen van de beelden eiste de winkelier dat de man naar de politie zou gaan. Die legde hem 600 euro boete op.

Een dergelijk actie werkt volgens Zijlstra erg goed. "Boontje komt om zijn loontje. Binnen 48 uur hadden we de laptop terug", aldus de winkelier.

Het ophangen van foto's van vermeende dieven is in strijd met het portretrecht en daarom verboden. Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden gaat de winkelier echter niet aanpakken omdat de persoon op de foto, de dief, geen aangifte heeft gedaan.