PEC Zwolle heeft zondag voor de eerste keer in de clubhistorie de KNVB-beker gewonnen. De ploeg van Ron Jans liet in de finale, die in de eerste helft bijna een half uur stil lag, weinig heel van Ajax: 5-1.

De eindstand in De Kuip stond al na vijftig minuten op het scorebord door doelpunten van Ricardo van Rhijn namens Ajax en goals van Ryan Thomas (2), Guyon Fernandez (2) en Bram van Polen voor de ploeg uit Zwolle.

PEC was voor de finale al zeker van een plek in de Europa League omdat Ajax via de competitie een Champions League-ticket heeft veroverd, maar mag door de bekerwinst nu twee voorrondes later instromen komende zomer.

De overwinning van PEC betekende niet de grootste zege in de bekerfinale sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954. Dat record blijft op naam staan van PSV, dat in 1974 NAC met 6-0 versloeg.

PEC Zwolle pakt eerste bekerzege uit historie

PEC Zwolle heeft zondag voor de eerste keer in de clubhistorie de KNVB-beker gewonnen. © ProShots
PEC liet in een finale die in de eerste helft bijna een halfuur stil lag weinig heel van Ajax: 5-1. © Hollandse Hoogte
Het duel begon nog uitstekend voor Ajax. Ricardo van Rhijn zorgde al in de derde minuut met een mooie knal voor de openingstreffer. © ProShots
Na de 0-1 van Van Rhijn werd er vanuit het Ajax-vak vuurwerk op het veld gegooid en werd het duel stil gelegd. © ProShots
Edwin van der Sar sprak de aanhang van Ajax toe tijdens de onderbreking. © Hollandse Hoogte
Frank de Boer liet duidelijk merken wat hij van de actie van de Ajax-fans vond. © ProShots
Ajax leek volledig van slag door het gedrag van de eigen fans. Binnen zes minuten na de onderbreking had Thomas twee treffers achter zijn naam staan. © ProShots
Halverwege de eerste helft vergrootte Guyon Fernandez de marge naar twee door beheerst Kenneth Vermeer te passeren na een mooie steekpass van Kamohelo Mokotjo. © ProShots
Tien minuten voor tijd kopte Fernandez ook de 4-1 binnen. © ProShots
Als de Amsterdammers hoop hadden op een comeback in de tweede helft, werd die al snel de kop ingedrukt. Binnen vijf minuten was aanvoerder Bram van Polen het meest alert bij een corner en zorgde hij voor de 5-1. © ProShots
In het vervolg kreeg Zwolle kansen op meer, maar de wedstrijd was al lang gespeeld. © ProShots
De supporters van PEC waren massaal afgereisd naar De Kuip. © ProShots
De fans van Zwolle konden al ver voor het laatste fluitsignaal de eerste bekerzege van hun ploeg gaan vieren. © ProShots
Aanvoerder Bram van Polen kreeg de beker als eerste. © ProShots
Mustafa Saymak met de beker © ProShots
De traditionele badscène. © ProShots

Mooie knal

Het duel begon nog uitstekend voor achttienvoudig bekerwinnaar Ajax. Van Rhijn zorgde al in de derde minuut met een mooie knal voor de openingstreffer.

Daarna werd er van achter het doel van Kenneth Vermeer voor de tweede keer vuurwerk op het veld gegooid, waardoor arbiter Bas Nijhuis besloot om de wedstrijd stil te leggen en de spelers van het veld te halen.

Voetbalbond KNVB bepaalde dat het duel bij een volgend incident definitief zou worden gestaakt. Na een klein halfuur verschenen de spelers weer op het veld.

Van slag

Ajax leek volledig van slag door het gedrag van de eigen fans.

Binnen zes minuten na de onderbreking had Thomas twee treffers achter zijn naam staan. Eerst schoot de 19-jarige Nieuw-Zeelander van PEC raak via Ajacied Niklas Moisander en daarna was hij het meest attent bij een rebound uit een vrije trap.

Halverwege de eerste helft vergrootte Fernandez de marge naar twee door beheerst Vermeer te passeren na een mooie steekpass van Kamohelo Mokotjo. Tien minuten voor tijd kopte de Zwolse spits zelfs de 4-1 binnen.

Ajax zette daar alleen nog een keihard afstandsschot van Bojan Krkic tegenover, dat uiteen spatte op de lat.

Alert

Als de Amsterdammers hoop hadden op een comeback in de tweede helft, werd die al snel de kop ingedrukt. Binnen vijf minuten was aanvoerder Bram van Polen het meest alert bij een corner en zorgde hij voor de 5-1.

Thomas kreeg vlak daarna ook nog de kans op de zesde Zwolse treffer, maar hij kopte voor open doel naast.

Ajax-coach Frank de Boer greep in en bracht Christian Poulsen en Lesly de Sa voor Moisander en Bojan. Het leverde twee kansen op voor Davy Klaassen, maar de middenvelder kopte en schoot naast.

Alles of niets

De koploper in de eredivisie speelde alles of niets en gaf achterin heel veel ruimte weg. Na een uur leek Fernandez op weg naar de 6-1, maar de spits legde slecht af op Mateusz Klich, waardoor de inzet van de Pool nog geblokt werd.

In de laatste dertig minuten kon de massaal meegereisde Zwolse aanhang, die zag dat PEC nog wat grote mogelijkheden miste, zich verheugen op de eerste bekerwinst van hun ploeg.

Tot zondag hadden de 'Blauwvingers' alleen drie titels in de eerste divisie (1978, 2002 en 2012) en twee verloren bekerfinales (1928 en 1977) op hun palmares staan.

De Boer: 'Ze hebben de naam Ajax te schande gemaakt'

Top 5: Grootste zeges in bekerfinales

Jans hoopt op AC Milan in Europa League

Bekijk de fotoslide op NUfoto