SCHIPHOL - De KLM heeft in de nacht van maandag op dinsdag op Schiphol 37 mensen geweigerd op een vlucht naar Curaçao. Het ging om een preventieve controle van passagiers die mogelijk naar de Antillen gaan om van daaruit drugs naar Nederland te vervoeren, beter bekend als de bolletjesslikkers.

Voor de vlucht zelf hebben vijftig mensen zich afgemeld. De KLM-woordvoerder spreekt van een opmerkelijk hoog aantal in vergelijking met vluchten van de zogeheten pre-flight-controle. Deze werd uitgevoerd door de marechaussee en de douane.

De controle, die dinsdag voor het eerst werd gehouden, maakt deel uit van de maatregelen van minister Korthals van Justitie om de drugssmokkel naar Schiphol in te dammen.

Hato

De scherpere controle geldt ook vanuit de Antillen. Enkele rechercheurs voeren de controles uit bij de incheckbalie op luchthaven Hato. Zij adviseren vervolgens de KLM over de verdachte personen. Het is vervolgens aan de KLM zelf of ze de betrokken passagiers weigert mee te nemen.

De KLM-woordvoerder zegt dat de weigering niet tot echte problemen heeft geleid, "ook al beseffen we ons dat het voor de mensen niet leuk zal zijn als ze niet mee mogen. Maar ik leg veel liever aan iemand uit dat hij of zij wordt geweigerd vanwege drugssmokkel dan dat ik een kind in het vliegtuig moet uitleggen waarom een bolletjesslikker in het gangpad ligt te schuimbekken."

Criteria

Op grond van wat justitie objectieve criteria noemt wordt gekeken of passagiers binnen het profiel vallen van een drugskoerier. De extra controles zijn gemachtigd voor in ieder geval deze week. In totaal worden op negentien vluchten van Schiphol naar Curaçao passagiers gecontroleerd.

De eerste keer ging het om een vlucht van in totaal 180 passagiers, waarvan er 37 uiteindelijk niet mee mochten. Eind van de week wordt de balans opgemaakt en bekeken hoe de marechaussee, douane en KLM hiermee verder gaan. "Maar in principe is de overeenkomst met het Openbaar Ministerie (OM) van onbeperkte duur."