UTRECHT - Een op de vijf werkende mannen en vrouwen heeft een psychische stoornis. De meest voorkomende zijn depressies, angststoornissen of alcoholproblemen.

Naar schatting een kwart miljoen werkende vrouwen (9,1 procent) heeft een stemmingsstoornis, meestal in de vorm van een depressie, zo blijkt uit gegevens van het Nemesis-onderzoek van het
Trimbos-instituut

Bij het onderzoek waren bijna vijfduizend werkende mannen en vrouwen uit alle bedrijfstakken betrokken. Vooral mensen in dienstverlenende functies, zoals kinder- en bejaardenverzorgers en horeapersoneel, hebben te kampen met psychische stoornissen.

Hoe iemand zijn werk beleeft, blijkt sterk te maken te hebben met psychische stoornissen. Mannen die geen plezier in hun werk hebben, maken tien maal zo'n grote kans op een stemmingsstoornis. Bij vrouwen is die kans vijf maal zo groot.

Niet bewust

De ware omvang van 'psychisch ziekteverzuim' is moeilijk vast te stellen, aldus de opstellers van het rapport Werk, psyche en ziekteverzuim. Slechts een klein deel van de werkenden schrijft verzuim toe aan psychische klachten. De onderzoekers vermoeden dat de ondervraagden zich niet bewust zijn van de psychishe aard van hun problemen of daarover liever zwijgen.

Wel zocht bijna een op de zeven werkenden hulp vanwege psychische problemen. Het is echter de vraag of mensen die verzuimen snel genoeg hulp zoeken en bij de juiste instanties terecht komen.