ASUNCION - Een Paraguyaanse rechter heeft maandag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-dictator Alfredo Stroessner en oud-minister Sabino Montanaro van Binnenlandse Zaken.

Stroessner (89), die van 1954 tot 1989 Paraguay regeerde, woont in ballingschap in Brazilië, Montanaro (80) in Honduras.

Beiden worden beschuldigd van betrokkenheid bij de moord op de echtgenote van de advocaat Martin Almada, een verdediger van de mensenrechten die door Stroessner werd gedwongen in ballingschap te gaan.

Gevangenis

"Ik zal naar Brasilia gaan (waar Stroessner woont) om hem naar de gevangenis te begeleiden", zei Almada maandag, toen hij de beslissing van de rechter had gehoord.

Almada leidt het ethisch tribunaal tegen de straffeloosheid. Volgens hem is het arrestatiebevel het gevolg van de nieuwe wind die door de Paraguyaanse justitie waait. Kort na de staatsgreep van , die het einde van de dictatuur betekende, drong hij bij de justitie er nog vergeefs op aan dat hij aan Stroessner en Montanaro vragen zou mogen stellen over de moord op zijn vrouw.