De vredesmissie van de Europese Unie voor de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) beschikt over genoeg militairen en middelen om van start te gaan. 

Dat heeft een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton zaterdagavond in Brussel gezegd.

Duitsland heeft extra toezeggingen gedaan, waaronder twee transportvliegtuigen van het type Antonov AN-124.

Met deze enorme toestellen kunnen militairen en materieel naar de hoofdstad Bangui worden gebracht.

Problematisch

De missie telt duizend militairen. Zij gaan zesduizend militairen van de Afrikaanse Unie en tweeduizend Franse militairen ondersteunen. De missie duurt een half jaar. Wanneer zij begint is niet duidelijk.

De EU besloot in januari troepen te leveren om de veiligheidssituatie in het land te verbeteren, maar de troepenopbouw verliep problematisch. Te weinig landen wilden militairen leveren.

Nederland

Nederland wil geen militairen naar de CAR sturen, omdat ons land al meedoet aan de missie in Mali. Wel zijn er twee stafofficieren actief op het hoofdkwartier in Larissa in Griekenland.

Mogelijk worden daarnaast nog twee Nederlandse stafofficieren ingezet op het andere hoofdkwartier in Bangui. Ook stelt Nederland dit jaar extra geld beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de crisis in de CAR.

Het straatarme land in Afrika wordt geteisterd door geweld tussen christelijke en islamitische milities. Volgens de VN heeft de haat tussen de groepen een ''angstaanjagend niveau'' bereikt met kannibalisme en onthoofdingen van kinderen.

Duizenden mensen kwamen om, honderdduizenden sloegen op de vlucht. Miljoenen hebben hulp nodig.