WASHINGTON/DEN HAAG - De Amerikaanse federale recherche FBI heeft banken in Washington gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen. De waarschuwing is volgens de FBI het gevolg van anoniem telefoontje uit Nederland, dat zondag via Canada bij het Amerikaanse ministerie van Justitie binnenkwam. De Binnenlandse Veiligheidsdienst BVD zei maandagavond niets van de zaak te weten.

De beller heeft volgens de FBI gezegd dat een explosief zou afgaan bij een nationale bank in het centrum van Washington om .00 uur 's middags op maandag 15 april. Op dat tijdstip gebeurde er overigens niets.

"De beller gaf antwoord op verschillende vragen. Hij zei dat hij de informatie had van een informant en hij noemde het type explosief dat gebruikt zou worden", aldus de FBI.

De dienst tekent overigens aan de geloofwaardigheid van de mededeling te twijfelen. "Desondanks hebben we gezien de verstrekte details en de specifieke informatie besloten de informatie te verspreiden in de regio Washington DC", aldus de recherchedienst.

Een aantal banken sloot uit voorzorg de deuren, aldus Amerikaanse media.

Het Openbaar Ministerie maakte maandagavond bekend dat het telefoontje afkomstig was van een Nederlands jongetje van 13 jaar oud.