Bij verschillende demonstraties in Den Haag tegen de nucleaire top zijn maandag arrestaties verricht. Zo zijn bij de Hofvijver vier mensen opgepakt en bij het Centraal Station ongeveer vijftig. 

De vier personen in de Hofvijver voerden actie voor het ontmantelen van nucleaire wapens. Ze stonden ongeveer een uur in het water voor ze werden aangehouden.

"We hebben expres voor deze locatie gekozen. De politie kan hier namelijk niet zo gemakkelijk bij komen", aldus een van de activisten vlak voor de arrestatie.

De demonstranten hadden al een waarschuwing gekregen van agenten die hen hadden gezien. "Ze hebben ons toen gezegd dat we uit de vijver moesten komen. Dat hebben we geweigerd."

Daarop gaven de agenten volgens de demonstranten aan dat ze iets gingen 'regelen'. "Waarschijnlijk bedoelden ze daar de boot mee, maar wij hadden gehoopt dat ze het over het ontmantelen van de nucleaire wapens hadden."

Agenten kwamen vervolgens inderdaad terug met een boot. De politie was verder uitgerukt met vier busjes en twee wagens van de ME. De demonstranten gingen rustig mee en verzetten zich tijdens hun arrestatie niet.

Centraal Station

Bij het Centraal Station heeft de marechaussee ongeveer vijftig betogers tegengehouden toen ze naar het World Forum wilden lopen. Dat is verboden. De demonstranten wilden een brief afleveren bij de nucleaire top.

De marechaussee, die ook assistentie van de politie kreeg, voerde de demonstranten af met een touringcar. Alle opgepakte betogers werden gefouilleerd voordat ze de bus ingingen. De politie gaf aan dat er wat formaliteiten op het bureau zouden worden doorgenomen en dat de betogers binnen een paar uur weer zouden worden vrijgelaten.

Delegaties

Staatshoofden, regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders verzamelen zich maandagmiddag bij het Haagse World Forum, waar de nucleaire top plaatsvindt. Minister-president Mark Rutte ontvangt de delegaties. Ook koningin Máxima is in het streng beveiligde congrescentrum aanwezig.

Onder meer delegaties van Zweden, Zuid-Afrika, Spanje en Tsjechië zijn binnen, evenals EU-voorzitter Herman van Rompuy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso. Verder zijn de koning van Jordanië en VN-chef Ban Ki-moon aangekomen in het forum.

Obama is tegen 15.00 uur aangekomen bij de nucleaire top in Den Haag.

Lavrov

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is ook binnen. Hij vertegenwoordigt de Russische president Vladimir Poetin die heeft afgezegd voor de top.

Intussen zijn ook de vertegenwoordigers van Indonesië, Mexico, Azerbeidzjan, Saudi-Arabië en Israël bij de nucleaire top. Rutte schudde ook de handen van de vertegenwoordigers van Egypte, Zwitserland, Filipijnen, Denemarken, Armenië, Nieuw-Zeeland en Australië.

De bijeenkomst begint formeel om 15.00 uur.

Zaterdag

De eerste drie regeringsvliegtuigen kwamen zaterdag op Schiphol aan, waaronder China vanwege het staatsbezoek van president Xi Jinping. De rest werd verdeeld over de zondag en maandag. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei de laatste delegaties maandag aan het begin van de middag te verwachten.

Maandagavond vertrekken de eerste regeringstoestellen alweer. Ongeveer 80 procent volgt na de top op dinsdag en nog enkele gaan op woensdag, aldus De Kruijf.

Om ervoor te zorgen dat alle vliegtuigen genoeg ruimte hebben is vooraf in kaart gebracht met welk type toestellen de regeringsleiders kwamen. Zo staat Japan met twee grote jumbo's op de baan en is er vanuit Pakistan een klein exemplaar gekomen.

Achtergronden: De inzet van de nuclaire top in Den Haag

Wat merken we van de NSS? l Wie komen er allemaal? l Dossier NSS