HILVERSUM - De groep van ongeveer honderd asielzoekers zal per juni hoe dan ook de villa De Wulvenhorst in de Hilversumse wijk Trompenberg bewonen. Dat heeft het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) maandagmiddag gezegd. De organisatie heeft al langer een contract hierover met de exploitant van de villa, waar de protesterende wijkbewoners niets aan kunnen doen.

Ruim honderd wijkbewoners, verenigd in de Stichting De Wulvenhorst, willen het pand gezamenlijk voor 2,2 miljoen euro opkopen om zo te voorkomen dat de villa een Aanvullende Opvang Locatie (AVO) wordt. Afgelopen vrijdag deden ze een contante aanbetaling van 120.000 euro. Uit protest daarop bezetten actievoerders van de Socialistische Partij zaterdagavond het pand.

Volgens COA-woordvoerder M. Slaager komen de wijkbewoners, wanneer ze het pand kopen, niet van de huurovereenkomst af die het COA met de exploitant van het pand, de firma Sunelis, heeft gesloten. "Deze overeenkomst is contractueel vastgelegd voor een periode van drie jaar", zegt Slaager. "In feite maakt het niet uit wie de eigenaar is, de overeenkomst blijft staan. We gaan er van uit dat alles per 1 juni van start gaat."

Volgens de verkopende partij MBB Bouwbedrijf uit Maarssen is het nog niet eens zeker of de hele verkoop wel doorgaat. Volgens woordvoerder J. Roeten hebben de buurtbewoners, ondanks een voorlopig koopcontract en een aanbetaling van 120.000 euro, het geld voor de koop nog niet bij elkaar. "Wij wachten nog steeds op een teken van onze notaris." Roeten benadrukte verder dat de kopers verplicht zijn de overeenkomst met Sunelis over te nemen.

De SP pleitte afgelopen weekeinde voor het gebruik van artikel van de Huisvestingwet door de gemeente Hilversum. Daarmee zou de gemeente het pand kunnen vorderen ten behoeve van de asielzoekers. De gemeente is daar inmiddels een onderzoek naar begonnen.

/NIEUWSSP-leden bezetten villa in HilversumMiljonairs weren asielzoekers