LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden behandelt op maandag 26 augustus de verzoeken tot schadevergoeding van Herman du Bois en Wilco Viets. Het hof sprak dit tweetal eerder dit jaar aan het eind van een herzieningsproces vrij van de moord op de -jarige Christel Ambrosius.

Het gaat om een zestal claims, met een totaalbedrag van .404.922,10 euro. Naar Nederlandse maatstaven is dat een recordbedrag. Viets en Du Bois willen compensatie voor de tijd die zij in voorlopige hechtenis hebben doorgebracht én voor de tijd die zij na hun veroordelingen in de gevangenis hebben gezeten.

Ook eisen zij vergoeding voor de tijd dat zij onder elektronisch toezicht stonden. De twee Puttenaren en hun raadsman G.J. Knoops zullen de verzoeken op de openbare zitting van 26 augustus toelichten. Ook het Openbaar Ministerie (OM) zal zijn visie op de verzoeken geven.

Christel Ambrosius werd op 9 januari 1994 verkracht en vermoord in het huis van haar grootmoeder, aan de rand van het Veluwse dorp Putten. Kort daarna arresteerde de politie Viets, Du Bois en een aantal vrienden van hen.

Viets en Du Bois legden na verloop van tijd bekennende verklaringen af, die mede tot hun veroordeling door de rechtbank in Zutphen en, in hoger beroep, door het gerechtshof in Arnhem hebben geleid. Dat hof veroordeelde hen in 1995 tot tien jaar cel.