AMSTERDAM - In Amsterdam kunnen vanaf volgend jaar aspirant verpleegkundigen zich voorbereiden op het zelfstandig ondernemersschap, zo meldt het Parool maandag.
het Parool

De opleiding verpleegkunde (hbo-v) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) biedt naast de medische vakken, ook bedrijfskundig onderwijs als PR en boekhouding. Ook leren de studenten een ondernemingsplan schrijven.

Na hun studie kunnen de verpleegkundigen dan als zelfstandige aan de slag, of op free lance basis werken bij zorginstellingen. Volgens Carol Timmer van het hbo-v komen op deze manier vraag en aanbod beter bij elkaar.

Timmer meent dat het aantal verpleegkundigen dat in loondienst wil werken afneemt. Daarbij hebben steeds meer mensen recht op een persoonsgebonden budget, waardoor de vraag naar zorgverleners met 'een middenstandsdiploma' toeneemt.

Door de nieuwe opleiding kunnen patiënten in de toekomst zorg "kopen" bij een verpleegkundige. De patiënt zal naar de zelfstandige verpleegkundige kunnen stappen, net zoals hij nu naar de huisarts, de tandarts of de fysiotherapeut gaat.

De HvA krijgt subsidie om het programma op te zetten. Daarmee willen de ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs het ondernemerschap van scholieren en studenten bevorderen.