Het Nederlands elftal moet het komende zomer op het WK zonder Kevin Strootman stellen. De middenvelder van AS Roma heeft de kruisband van zijn linkerknie afgescheurd.

Dat is maandag uit een MRI-scan gebleken. Strootman heeft mogelijk ook schade aan zijn meniscus en wordt deze week geopereerd.

De 24-jarige Ridderkerker, die onder bondscoach Louis van Gaal steevast een basisplaats heeft, viel zondag geblesseerd uit in het duel van AS Roma met Napoli. In tranen verliet hij per brancard het veld.

Voor een kruisbandblessure staat een herstel van zes tot negen maanden, waardoor het uitgesloten is dat Strootman in juni met Oranje in Brazilië zal aantreden.

De middenvelder was bezig aan een uitstekend debuutseizoen bij Roma, de club die hem afgelopen zomer overnam van PSV.

Basisplaats

Van Gaal had voor Strootman normaal gesproken een belangrijke rol in petto op het WK. De keuzeheer zei al meermaals dat alleen Robin van Persie, Arjen Robben en Strootman zeker waren van een plek in zijn 23-koppige selectie.

Strootman was onder Van Gaal meerdere keren aanvoerder van Oranje. Achter Van Persie en Robben is hij nu de derde in de pikorde van captains in het Nederlands elftal.

Vorige week tegen Frankrijk viel Strootman al geblesseerd uit, maar dat kwam door klachten aan zijn rechterknie. Die 2-0 nederlaag was zijn 25e interland. Strootman scoorde drie keer voor Oranje.

Nederland zit op het WK in poule B en treft Spanje (13 juni), Australië (18 juni) en Chili (23 juni).

Van Gaal: 'Afhaken Strootman is dramatisch'

Overzicht: Spelers die het WK missen door een blessure