AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlanders (56 procent) is er helemaal niet zo zeker van dat de Olympische Spelen in Athene zonder terroristische aanslagen zullen verlopen. De Nederlander is daarmee het meest ongerust van alle Europeanen, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Amerikaanse nieuwszender CNN en het Amerikaanse weekblad TIME Magazine.

Gemiddeld vreest eenderde (32 procent) van de Europeanen voor terreur tijdens het sportspektakel. De onderzoekers van TNS NIPO noemden het dinsdag opmerkelijk dat de Spanjaarden ondanks de treinaanslagen in Madrid het minst bevreesd lijken voor terreur: slechts 17 procent denkt dat er een kans bestaat op een nieuwe aanval.

Athene vreest een aanval van terroristen in de periode tussen 13 en 29 augustus, wanneer de Olympische Spelen in volle gang zijn. Vooral de angst voor grote aanslagen is groot. De Griekse hoofdstad heeft zich voorbereid alsof een oorlog dreigt. De NAVO is ingeroepen om het luchtruim te bewaken met speciale verkenningsvliegtuigen en Amerikaanse soldaten worden ingezet voor de beveiliging van staatshoofden en andere officials.

Uit de enquête komt verder naar voren dat de belangstelling voor de Spelen groot is. Acht op de tien Nederlanders is van plan het evenement op televisie te gaan kijken, drie op de tien verwacht de wedstrijden dagelijks te gaan volgen. TNS NIPO ondervroeg in Nederland ongeveer duizend mensen. In elf andere Europese landen gebeurde hetzelfde.