SALEM CHEKPOINT - Een hulpteam van het Internationale Rode Kruis heeft van de Israëlische autoriteiten toestemming gekregen om het vluchtelingenkamp Jenin, geteisterd door oorlogsgeweld, te bezoeken.

Het is de eerste keer dat het Rode Kruis het kamp in mag sinds de militaire acties van Israël, aldus een medewerker van de hulporganisatie tegenover het Franse persbureau AFP.

Tijdens de Israëlische bezetting zijn hier volgens Israël tientallen doden gevallen, maar volgens Palestijnse bronnen zijn er honderden mensen omgekomen.

Powell

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell is maandag aan het begin van de middag in de Syrische hoofdstad Damascus aangekomen.

Hij gaat daar in een gesprek met president Bashir el-Assad proberen escalatie van het conflict aan de Libanees-Israëlische grens te voorkomen. Hij wil dat Syrië ervoor zorgt dat er een einde komt aan de confrontaties tussen Hezbollah-strijders en Israël, die ruim twee weken geleden begonnen.

Amerikaanse en Palestijnse functionarissen zijn in Jericho begonnen aan nieuwe gesprekken over de crisis in de regio. Het beraad is het vervolg van een onderhoud zondag tussen de Palestijnse leider Arafat en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Powell in Ramallah.

EU

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken is ervan overtuigd dat de Europese Unie een rol blijft spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten, hoewel de Israëlische premier Sharon alleen een regionale vredesconferentie wil organiseren. Sharon wil de EU daarbij niet aan tafel hebben.

Volgens Van Aartsen blijft de EU echter direct of indirect betrokken. "Ik kan me geen constellatie voorstellen waarbij het kwartet van Verenigde Staten, Europese Unie, Russische Federatie en Verenigde Naties niet betrokken zijn", aldus de minister maandag, voorafgaand aan overleg met zijn EU-collega's over de situatie in het Midden-Oosten.

VN

De Commissie voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft Israël maandag beschuldigd van massamoorden onder de Palestijnse bevolking. De VN-organisatie eist dat Israël zijn troepen uit de bezette gebieden terugtrekt.

/NIEUWSOntmoeting Powell en Arafat 'nuttig' (video)

/DOSSIERMidden-Oosten