BRUSSEL - Maandag begint in Antwerpen het monsterproces tegen de vier vermoedelijke daders van de moord op de Belgische veearts en -keurder Karel van Noppen op 20 februari 1995. Van Noppen werd op koelbloedige wijze vermoord vlak bij zijn huis in Welcherderzande in de Kempen. De Belgische hormonenmaffia zou achter de liquidatie zitten, omdat Van Noppen als veekeurder een fel bestrijder was van het hormonengebruik onder veemesters.

Van Noppen deed onderzoek naar hormonengebruik in Vlaamse slachthuizen. Als lid van een speciaal team van de veterinaire keuringsdienst in België sinds 1988 ontwikkelde hij zich tot luis in de pels van de hormonenmaffia.

Hij wilde de West- Vlaamse slachthuizen uitmesten, vooral dat in Rekkem tegen de Franse grens. Vetmesters uit Antwerpen en Vlaams-Brabant weken daarnaar uit, omdat ze minder kans zouden lopen om te worden betrapt op hormonengebruik.

Voor sommige collega's ging hij te ver. "Hij lag uren met een verrekijker in het gras, schaduwde veehandelaren. Dat zette kwaad bloed", zegt iemand anoniem in de krant De Standaard.

Een van die malafide klanten was Alex Vercauteren, de vermeende opdrachtgever van de liquidatie. Begin februari 1995 ontsprong hij de dans toen Van Noppen controles deed in Rekkem. Anderen liepen tegen de lamp. "Als ze me nu niet vermoorden, zal het nooit meer gebeuren", zei Van Noppen kort voor de aanslag tegen zijn vrouw.

Albert Barrez heeft bekend dat hij het moordwapen hanteerde. Carl De Schutter leverde hem dat wapen plus de vluchtwagen. Zij hebben de veehandelaren Germain Daenen en met name Alex Vercauteren aangewezen als hun opdrachtgevers, maar die ontkennen alles glashard.

Vandaag de dag vinden de Belgische veekeurders minder hormonen. Volgens Johan Sabbe, nationaal hormonenmagistraat, is de toestand dankzij de zaak-Van Noppen behoorlijk verbeterd. Nergens in Europa zijn de straffen en boetes voor hormonenspuiters zo hoog. Het gaat om vetmesters, maar ook om apothekers, dierenartsen en aanmakers.