CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chávez schrijft zijn terugkeer toe aan de eenheid van het volk en van het leger. Hij zei dat zondag na afloop van een staatsgreep die minder dan 48 uur heeft geduurd en volgens hem in de hele wereld "triestheid" heeft veroorzaakt.

"God zegene de soldaten van Venezuela die het mogelijk hebben gemaakt, naast het volk, dat de grondwet die men wilde schenden in ere is hersteld", zei Chávez in een toespraak in Maracay (tachtig kilometer ten westen van de hoofdstad Caracas), de belangrijkste legerplaats van het land.

De president legde uit dat hij er waarde aan hechtte om de toespraak, waarin hij de officieren bedankte voor hun "beslissende" steun, in Maracay te houden. De officieren hadden zich verschanst bij de parachutistenbrigade die daar haar basis heeft. Van daaruit waren zij in opstand gekomen tegen de interimregering die door een junta van burgers en militairen was geïnstalleerd.

De Verenigde Staten, die de staatsgreep tegen Chávez niet hebben veroordeeld, hebben de president gewaarschuwd dat zijn beleid geen succes heeft gehad en dat hij meer moet luisteren naar het volk.

Condoleezza Rice, adviseur voor de nationale veiligheid, zei voor het televisiestation NBC te hopen dat Chávez beseft dat heel de wereld op hem let en dat hij de kans benut "om zijn schip in de juiste koers te brengen". Chávez wekte de ergernis van de Amerikanen door de banden met Cuba te versterken en de internationale campagne tegen het terrorisme te bekritiseren.

/NIEUWSChávez roept op tot nationale dialoog