DEN HAAG - PvdA-kopstuk Ed van Thijn kan zich niet voorstellen dat zijn partijgenoot minister Pronk van VROM nog aanblijft na de publicatie van het NIOD-rapport over Srebrenica. Ook het aftreden van premier Kok sluit Van Thijn niet uit.

"Srebrenica is het ergste dat in de laatste twintig, dertig jaar in de Nederlandse politiek is gebeurd. Het is ondenkbaar dat dat geen politieke gevolgen heeft."

Van Thijn, senator, ex-minister van Binnenlandse zaken en voormalig burgemeester van Amsterdam, zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof. Zaterdag had een andere PvdA-prominent, oud-minister van Binnenlandse Zaken Peper, in Nova al gezegd rekening te houden met het aftreden van Kok.

De Grave

Donderdag werd bekend dat VVD-minister De Grave van Defensie worstelt met de vraag of hij moet opstappen. De Grave was als bewindsman weliswaar niet verantwoordelijk voor de besluitvorming rond Srebrenica, maar hij was wel minister van Defensie toen de legertop de zaak in de doofpot probeerde te stoppen.

Premier Kok zei vrijdag na het kabinetsberaad dat diverse bewindslieden nadenken over hun positie naar aanleiding van het NIOD-rapport. Dat is vrijdag voor het eerst besproken door de ministerraad. Aanstaande vrijdag wil het kabinet met een standpunt komen. Op 25 april vindt een debat met de Tweede Kamer plaats over het rapport.

Premier Kok

In PvdA-kring wordt gezegd dat Kok 'erg in zijn maag zit' met het NIOD-rapport. Daarin staat onder meer dat hij ten tijde van de val van de moslimenclave Srebrenica, waarbij meer dan 7000 mensen vermist raakten, als premier te weinig leiding heeft gegeven aan de besluitvorming.

Ook minister Pronk, die al voor het verschijnen van het NIOD-rapport zei dat 'de politiek gefaald heeft' in de kwestie-Srebrenica, is volgens ingewijden 'erg gespannen'.

Volgens Van Thijn rest in elk geval Pronk niets anders meer dan aftreden. "Ik kan me niet voorstellen dat hij nu het boek sluit en zegt: aju paraplu."

'Dramatisch gebaar'

Dat Kok, en daarmee onvermijdelijk het hele kabinet, drie weken voor de verkiezingen het bijltje erbij neerlegt, is volgens Van Thijn wat minder voor de hand liggend. Zo'n 'dramatisch gebaar' zou volgens hem minder effectief zijn. "Maar ik kan het me wel voorstellen."

VVD-kopstukken als lijsttrekker Dijkstal en minister van Financiën Zalm hebben De Grave op het hart gedrukt voorlopig nog geen onomkeerbare besluiten te nemen. Ze vinden dat hij eerst het kabinetsberaad en het Kamerdebat over Srebrenica moet afwachten.

/NIEUWSDe Grave stapt niet op na NIOD-overleg'Srebrenica-rapport moet politieke gevolgen hebben'