DILI - Vijf weken voor de officiële onafhankelijkheid van Oost-Timor heeft de 800.000 zielen tellende bevolking van het eilandsdeel voor het eerst een eigen president gekozen. De verkiezingen verliepen rustig, zo constateerden waarnemers ter plaatse.

De stembureaus sloten zondagochtend om negen uur (Nederlandse tijd). De officiële uitslagen worden woensdag verwacht, maar waarschijnlijk is de uitkomst dinsdag al bekend. Ongeveer 430.000 Oost-Timorezen waren gerechtigd te stemmen.

"Ik ben blij hier te komen, ik wil een president kiezen die van mijn land een betere plaats maakt", aldus een vrouw voordat ze haar stem uitbracht in de Santo Paulus school in de hoofdstad Dili.

Van de slechts twee presidentskandidaten is 55-jarige Xanana Gusmao (foto) de grote favoriet. Zijn tegenstrever is Francisco Xavier do Amaral. De twee liepen gebroedelijk arm-in-arm het stemlokaal in Dili in. Beide mannen lieten na afloop omstanders de zwarte inkt op hun vingers zien waaruit blijkt dat zij hun stem hebben uitgebracht.

Gusmao, ook wel liefkozend 'Maun Boot' (Grote Broer) genoemd, maakt er geen geheim van dat hij eigenlijk liever geen staatshoofd wordt. Amaral was in 1975, nadat het onafhankelijk werd van Portugal, enkele dagen president van Oost-Timor. Korte tijd later werd Oost-Timor bezet door Indonesië en later geannexeerd.

De Oost-Timorezen stemden in 1999 in een referendum massaal voor onafhankelijkheid van Indonesië. Regeringsgezinde milities richtten in de aanloop tot de volksraadpleging en ook daarna een bloedbad aan onder voorstanders van onafhankelijkheid. Volgens de Verenigde Naties vielen er meer dan duizend doden. Oost-Timor werd vervolgens onder VN-bestuur geplaatst. Op 20 mei zal het eilandsdeel officieel onafhankelijk zijn.