BAGDAD - In de Iraakse steden Bagdad en Mosul zijnzondag autobommen ontploft bij in totaal zes kerken, in eenogenschijnlijk gecoördineerde actie die samenviel met kerkdienstendie op dat moment net waren afgelopen.

Een hooggeplaatste Iraakse regeringsfunctionaris zei zondag dater bij de aanslagen waarschijnlijk "veel slachtoffers" zijngevallen, maar hij kon nog geen aantallen noemen.

Zelfmoordacties

Zondag werd eerst een aanslag gepleegd bij de Armeense kerk inde wijk Karrada. Daarbij viel een dode en raakten vier mensengewond. Een kwartier later volgde een zware explosie bij eenAssyrische kerk in de buurt van het Nationale Theater in dezelfdewijk. Daarbij vonden zeker twee mensen de dood. In Karrada wonenveel christenen. Boven de wijk was een dikke, zwarte rook te zien.Bij beide aanslagen zou het gaan om zelfmoordacties.

Later was er nog een ontploffing bij een klooster in het zuidenvan Bagdad. Ooggetuigen meldden vervolgens nog een explosie bij eenvierde kerk in het zuidoosten van Bagdad. Over slachtoffers bijdeze aanslagen is nog niets bekend.

Autobommen

Ook in Mosul, ten noorden van Bagdad, zijn zondag autobommen bijtwee kerken ontploft. Daarbij is zeker een dode gevallen en zijnverscheidene mensen gewond geraakt.

Het waren de eerste aanslagen op christelijke kerken sinds hetbegin van het geweld in Irak vorig jaar april. In Irak leven circa.000 christenen, van wie de meesten in Bagdad. De laatste wekenzijn er veel aanslagen op slijterijen gepleegd, die vaak wordengerund door christenen.

Vaticaan

Het Vaticaan heeft de bomaanslagenop christelijke kerken in Irak veroordeeld. Het noemde dievreselijk en verontrustend en zei dat ze kennelijk een poging warende spanningen in het land verder te verhogen.

"Het is vreselijk en verontrustend, omdat het de eerste keer isdat christelijke kerken in Irak doelwit zijn", zei woordvoerderCiro Benedettini. "Het lijkt een poging de spanningen te verhogendoor te proberen alle sociale groepen, inclusief kerken, tetreffen", aldus de zegsman enkele uren na de aanslagen op zeskerken.